Hírek / Közélet

100 ezer ember egészségügyi ellátása javult Hódmezővásárhelyen, Makón és a térségben

2023. november 14. 07:45 Közélet | Szerző: Megyeri József

Kilenc szakterületet érintő fejlesztéssel, számos orvosi eszköz beszerzésével és a makói tagkórház járóbeteg szakrendelőjének szinte teljes, közel 1300 négyzetméterre kiterjedő felújításával több, mint 101 ezer ember egészségügyi ellátása javult a Hódmezővásárhelyi-Makói Egészségügyi Ellátó Központban. A fejlesztés 292 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból a Széchenyi 2020 keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósult meg.

A „Járóbeteg szolgáltatások fejlesztése a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó intézmény tagkórházaiban” című, EFOP-2.2.19-17-2017-00100 azonosítószámú pályázat során a betegellátás minőségi fejlesztése és a makói tagintézmény felújítása valósult meg.

A szerződésben megítélt 292 262 500 Ft támogatási összeg egy részéből orvosi eszközök kerülnek beszerzésre, 9 szakterületet, - a gasztroenterológia, a bőrgyógyászat, a fül-orrgégészet, a sebészet, a szemészet, a radiológia, a nőgyógyászat, a fizikoterápia, aneszteziológia - érintve.

A projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja: 2022. 09. 01., a fizikai befejezésének időpontja 2023. 11. 05. A támogatás intenzitása 100 %.

Az eszközbeszerzés mellett sor került a makói tagintézmény járóbeteg szakrendelőjének felújítására. A felújítás szinte a teljes épületet, 1276,47 négyzetmétert érintett. A földszinti sebészeti szakrendelő három helyiségből álló egységében teljeskörű felújítás történt. A közlekedő egységek új burkolatot kaptak, a mennyezet - és a falak átfestésére is sor került. A folyosók falai 1 méteres magasságig a padlóval megegyező falburkolatot kaptak. A helyiségek bejárati ajtóit acél tokszerkezetű, fóliázott ajtólapos nyílászárókra cseréltük, a kialakult belső képet követve. A teljes felújítással érintett helyiségek új padlóburkolatot kaptak, a rendelőkben a szanitereket a szükséges helyeken cserélték a mögöttük lévő falfelületeket csempézték.

A falak festése elkészült, a rendelőkben a megmaradó csempe magasságához igazodva mosható falfelület került kialakításra és a mennyezeteket is átfestették. A lépcsőt, galériát övező korlátok megmaradtak, a fa fogódzók, fémszerkezetek felújításra, átfestésre kerültek. A vizesblokkok, akadálymentes wc helyiségek padló-, és falburkolatainak javítása megtörtént, a sérült, törött szanitereket, szifonokat cserélték. Az épület szennyvíz elvezető gerincvezeték hibás szakaszának javítása is megtörtént. Az emeleti rész fa álmennyezetét új gipszkarton álmennyezetre cserélték, táblás, illetve kazettás betételemekkel, mellyel tágabb, és világosabb lett a betegváró területe. A földszinti Betegfelvételi Iroda nyitott „teteje” lezárásra került. Az elektromos munkák során a lámpákat korszerű ledes rendszerűre cserélték. A teljes felújítással érintett szakrendelők elektromos rendszerének szükség szerinti átépítése megtörtént. A gyengeáramú munkálatok során csillagpontos hálózattal, falon kívüli vezetéssel épült ki számítógépes és telefonos rendszer, a szükséges aktív és passzív eszközökkel. A teljes felújítással érintett szakrendelőknél a bútorzatot szükség szerint cserélték, a külső folyosók bútorzata felújításra került.

A projekt várhatóan csökkenti az egészségügy területi egyenlőtlenségeit, javítja a lakosság egészségügyi mutatóit, valamint a munkaerő-piaci helyzetet, növeli a lakosság elégedettségét és a térség lakosság megtartó erejét. Javítja továbbá az egészségügyi ellátórendszer költséghatékonyságát és az ellátásszervezést, erősíti a lakosságközeli ellátásokat és racionalizálja a betegutakat.

A fejlesztésnek köszönhetően 101 381 fő részesül jobb egészségügyi ellátásban, a hódmezővásárhelyi tagkórház 56 ezer, míg a makói tagkórház a város és a környező 16 település 45 ezres lakosságának járó- és fekvőbeteg ellátásának javításával.

A pályázat 292 262 500 Ft millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból a Széchenyi 2020 keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásával valósult meg.

A projektről bővebb információt www.csmekhm.hu/szakellatasfejlesztes oldalon olvashatnak.


next 5

A mi világunk

Hírek