Hírek / Sport

1000 méteren és összetettben is aranyérmes Liu Shaoang

2022. április 11. 08:15 Sport | Szerző: Fazekas Gábor

Az 1500 és 500 méteren szombaton szerzett aranyérem után Liu Shaoang a vasárnapi 1000 méteres döntőt is megnyerte a rövidpályás gyorskorcsolyázók montreali világbajnokságán, ezzel összetettben is megvédte címét.
 
A sportág történetében ez volt az első alkalom, hogy magyar versenyző ilyen sikeresen szerepelt a vb-n. Legutóbb húsz éve – éppen Montrealban – a dél-koreai Kim Tong Szungnak sikerült az a bravúr a férfi mezőnyben, hogy mindhárom számban és összetettben is diadalmaskodott, ahogy most Liu Shaoang. A kétszeres olimpiai bajnok Liu Shaoang a 14-ből 13 futamát megnyerte a kanadai városban, egyedül a számára már tét nélküli 3000 méteres szuperdöntőben végzett a hetedik helyen. Összesen már hatszoros világbajnoknak mondhatja magát, hiszen a szombati és vasárnapi két-két aranyérem mellett összetettben és 500 méteren címvédőként indult.
 
Az 1000 méteres döntőben Liu Shaoang öt körrel a vége előtt vette át a vezetést. Mögötte két dél-koreai „utazott”, de látszott rajtuk, tisztában vannak a különbséggel, ezért meg sem próbálták megelőzni, sokkal inkább hátrafelé tekintgettek, hogy védjék a saját pozíciójukat és érmüket.
 
A pályafutása első világbajnokságán szereplő Nógrádi Bence és Jászapáti Péter is nagy szerencsével jutott elődöntőbe 1000 méteren. Nógrádi az ötödik helyen haladt negyeddöntős futamában, amikor egy bukásban négyen is kicsúsztak előtte, míg Jászapáti szintén bukások miatt harmadikként ért célba, de az előtte második holland Sjinkie Knegtet kizárták. Az elődöntőből mindketten a kisdöntőbe jutottak, ahol Nógrádi 4., Jászapáti 5. lett, így összesítésben előbbi a 9., utóbbi a 10. helyen zárt.
 
A nyolcfős, 3000 méteres szuperdöntőt – mivel végső sikerét már matematikailag bebiztosította – csak békés tempóban végigkorizta Liu Shaoang. Az ezüstöt a futamot megnyerő kanadai Pascal Dion szerezte meg, így ez volt az első egyéni futam a férfiaknál, amelyben nem elsőként haladt át a célvonalon a magyar világklasszis. Nógrádi 19., Jászapáti Péter 20. helyen végzett összetettben.
 
A nőknél a két magyar, Jászapáti Petra és Kónya Zsófia ugyanabban a negyeddöntőben szerepelt 1000 méteren. Előbbi próbált elöl helyezkedni, rövid ideig élen is korcsolyázott, míg utóbbi a futam elejétől a végéig az utolsó, ötödik helyen haladt. Jászapátit a német Anna Seidel úgy előzte meg, hogy ütköztek, s a szegedi versenyző járt pórul, mert hátracsúszott a negyedik pozícióba. Onnan ugyan feljött a harmadik helyre a holland Yara van Kerkhof visszaelőzésével, de a zsűri szabálytalannak találta a manővert, ezért kizárta Jászapátit, aki így időeredményében sem bízhatott a továbbjutást illetően. Kónya 16., Jászapáti pedig 19. lett.
 
A női fináléban Csoj Min Dzsong a szokásos taktikáját alkalmazva diadalmaskodott: a hajrában előzte meg a hazai közönség előtt szereplő Kim Boutint. Az összetettben Jászapáti 12., Kónya 21. lett.
 
A férfiak 5000 méteres váltóversenyében negyedik helyen végzett a magyar csapat. A magyarok az elődöntőhöz képest változtattak, mert Liu Shaoang, Nógrádi Bence és Talabos Attila mellett ezúttal Bontovics Balázs kapott lehetőséget Jászapáti Péter helyett. A minden egyéni számot besöprő Liu Shaoangon kívül csupa fiatal tehetséggel felálló magyar négyes a hajráig egész jól tartotta magát, ott azonban nem derült ki igazán, mire képesek, mert egy esés miatt elszállt az éremszerzési lehetőség.
 
A 3000 méteres női váltó második lett a kétcsapatos kisdöntőben, így hatodikként zárt. A szombati elődöntőhöz képest egy változtatás történt, így Jászapáti Petra, Kónya Zsófia és Somodi Maja mellett ezúttal Schőnborn Melinda kapott lehetőséget Somogyi Barbara helyett. A magyar és a lengyel csapat sokáig békésen körözött, majd tíz körrel a vége előtt a rivális ritmusváltásánál Schőnborn kissé leszakadt. Három társa egyszer még vissza tudott zárkózni, ám a második lemaradás már behozhatatlannak bizonyult. A magyar négyes csak a visszalépések miatt indulhatott, mivel eredetileg nem kvalifikálta magát a vb-re.
 
férfi 1000 m, világbajnok:
LIU SHAOANG 1:25.462 perc
2. Li Dzsune Szeo (Koreai Köztársaság) 1:25.529
3. Kvak Jun Gi (Koreai Köztársaság) 1:25.662
…9. Nógrádi Bence
…10. Jászapáti Péter
 
férfi összetett, világbajnok:
LIU SHAOANG 104 pont
2. Pascal Dion (Kanada) 63
3. Li Dzsune Szeo (Koreai Köztársaság) 55
…19. Nógrádi Bence
20. Jászapáti Péter
 
női 1000 m, világbajnok:
Csoj Min Dzsong (Koreai Köztársaság) 1:27.956 perc
2. Kim Boutin (Kanada) 1:28.076
3. Xandra Velzeboer (Hollandia) 1:29.144
…16. Kónya Zsófia
…19. Jászapáti Petra
 
női összetett, világbajnok:
Csoj Min Dzsong (Koreai Köztársaság) 107 pont
2. Kim Boutin (Kanada) 84
3. Xandra Velzeboer (Hollandia) 53
…12. Jászapáti Petra 2
…21. Kónya Zsófia
 
5000 méteres férfi váltó, világbajnok:
Koreai Köztársaság (Han Szeng Szu, Kvak Jun Gi, Li Dzsune Szeo, Park In Vuk) 6:56.709 perc
2. Hollandia (Itzhak de Laat, Friso Emons, Sjinkie Knegt, Sven Rös) 6:56.786
3. Kanada (Pascal Dion, Steven Dubois, Charles Hamelin, Jordan Pierre-Gilles) 6:56.807
4. Magyarország (Liu Shaoang, Nógrádi Bence, Talabos Attila, Bontovics Balázs, Jászapáti Péter) 7:11.449
 
3000 méteres női váltó, világbajnok:
Koreai Köztársaság (Csoj Min Dzsong, Kim A Lang, Szeo Vi Min, Sim Szuk Hi) 4:09.683 perc
2. Kanada (Kim Boutin, Florence Brunelle, Alyson Charles, Courtney Sarault) 4:09.717
3. Hollandia (Rianne de Vries, Selma Poutsma, Yara van Kerkhof, Xandra Velzeboer) 4:09.779
…6. Magyarország (Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Somodi Maja, Schőnborn Melinda, Somogyi Barbara)
 
Forrás és kép: M4Sport


next 5

A mi világunk

Hírek