Hírek / Kultúra

1100 éves, jó állapotú viking sírt fedeztek fel egy oslói kertben

2023. január 13. 07:30 Kultúra | Szerző: Fazekas Gábor

Egy nagyjából 1100 éves, jó állapotú viking sírt fedeztek fel egy oslói kertben egy építkezést megelőző felmérés során – számol be a Live Science. A szakértők úgy gondolják, hogy az elhamvasztott elhunyt egy tehetős férfi volt.
 
A nyughelyben különböző leleteket, köztük két kést és egy feltételezhetően köpenyt rögzítő melltűt találtak.
 
Ann Zanette Tsigaridas Glørstad, az Oslói Egyetem Kulturális Történeti Múzeum munkatársa szerint Norvégiában a köpenybrossok szinte mindig férfiak sírjából kerülnek elő. A mostani lelet különlegessége, hogy egy igen hosszú, 20 centiméteres tű tartozik hozzá, a dísz a tulajdonos ruházatának kiemelkedő eleme lehetett – írja a National Geographic. 
 
A tárgyak konzerválásán jelenleg is dolgoznak a szakértők, egyelőre nem tisztázott, hogy a kések milyen célt szolgáltak. Tsigaridas Glørstad szerint a korszakban a férfiak és nők is napi szinten használtak késeket. A nyughelyben talált két eszköz eltérő méretű, ez azt sugallja, hogy más-más funkciójuk volt.
 
Oslóban ritkán bukkannak viking sírokra, az 1900-as évek eleje óta a mostani az első ilyen nyughely. Mivel a korábban feltárt sírokat általában nem régészek, hanem amatőrök fedezték fel, kevés adat érhető el róluk.
 
Forrás: hirado.hu
Kép: livescience.com


next 5

A mi világunk

Hírek