Hírek / Közélet

150 millióból újul meg a csapadékvíz-elvezető rendszer Székkutason

2023. október 18. 12:30 Közélet | Szerző: Megyeri József

Az önkormányzat TOP Plusz pályázaton nyert pénzt a fejlesztésre.

Székkutas Községi Önkormányzat a TOP_Plusz-1.2.1-21 „Élhető települések” című felhívásra benyújtott TOP_Plusz-1.2.1-21-CS1-2022-00010 azonosítószámú „Székkutas  kékinfrastruktúra fejlesztése” című pályázatával, Magyarország Kormánya és az Európai Unió társfinanszírozásával, 150.000.000 Ft. vissza nem térítendő támogatást nyert - tudatta szerdán a székkutasi önkormányzat.

A projekt kedvezményezettje a helyi önkormányzat, a pénzből várhatóan 2025 év végére valósul meg a megfelelő csapadékvíz-elvezető rendszer kialakítására – a rendkívüli helyzetek, belvízvédelmi készültség, belvízkárok megelőzése érdekében. A tervezett munkák között szerepel az elválasztott rendszerű csapadékvíz elvezető rendszer létesítése/rekonstrukciója. A fejlesztéssel a meglévő főgyűjtő belterületi csapadékvíz-elvezető rendszer szakaszai kerülnek felújításra, illetve átalakításra a csapadékvíz helyben tartása-, illetve elszikkasztása érdekében.

„A vízelvezető létesítmények megvalósítása, rekonstrukciója hozzájárul a létesítmény vízgyűjtőjén lévő területek belvízelöntései területének és időtartamának csökkentéséhez, így a belvízkárok csökkentéséhez. A belvízkárok hatása jellemzően az adott területre fordított fenntartási költségek megtakarításában jelentkezik” - tájékoztattak.

Kiderült: „Csongrád-Csanád vármegye településeinek Komplex Belvíz-veszélyeztetettségi Mutatója alapján Székkutas 9,52 értékével közepesen veszélyeztetett település. A területén a csatornázás elválasztott rendszerű, vízelvezető árok van kiépítve. A települést vízgyűjtő terület szempontjából kettészeli a 47-es főút, mely jelentős problémát eredményez a déli területekre, mivel északról az, délről pedig a vasúti pálya töltése határolja”.

A település életében régóta jelen vannak a vízelvezetési problémák. Az elmúlt időszak rendkívüli időjárásának következtében belvízi problémák alakultak ki a településen. A belterületen és külterületen komoly védelmi beavatkozásokra került sor. A további káresemények megelőzése mellett a társadalmi indokoltság, a lakossági panaszok is alátámasztják a csapadékvíz-elvezető hálózat rekonstrukcióját.

A beruházás által javul a települési környezet, az itt élők életminősége, a település lakosságmegtartó képessége, csökken a környezetterhelés mértéke és nő a lakosság környezettudatossága.


next 5

A mi világunk

Hírek