Hírek / Kultúra

20 éves a Shazam

Augusztus 25. 08:00 Kultúra | Szerző: Fazekas Gábor

Nosztalgiázással ünnepli a néhány éve felvásárolt szolgáltatást az Apple - írja a PCWolrd.
 
A filmeket eleinte futárokkal elküldő Netflixhez hasonlóan a dalok felismerésére specializálódott Shazam sem a neten kezdte a pályafutását, hiszen a szolgáltatás 2002-es indulásakor még egy mobilszámot (2580) kellett tárcsázniuk a felhasználóknak, a megfejtésről pedig SMS-ben tájékoztatta őket az üzemeltető.
 
A közkedvelt alkalmazás 2018-ban került az Apple tulajdonába, de a cupertinóiak szerencsére nem vezették ki az Androidról sem, így ma már világszerte 225 millió havi aktív felhasználóval bír, és több mint 70 milliárd alkalommal segített a zenék felismerésében. A Shazam most ünnepli a 20. születésnapját, melynek alkalmából az Apple néhány érdekes adatott hozott róla nyilvánosságra.
 
A vállalat blogposztjából kiderül, hogy a történelem legelső shazamolt dala a Jeepster volt a T.Rextől, a leggyorsabban pedig a dél-koreai BTS slágere, a Butter érte el az egymillió shazamolást, amihez csak 9 nap kellett a 2021-es k-pop szerzeménynek. A legtöbb shazamolást magáénak tudó előadó nem más, mint Drake, akinek a számaira összesen 350 millió alkalommal kerestek rá a felhasználók.
 
A minden idők legtöbbször (41 milliószor) shazamolt dalának járó trófeát a Dance Monkey birtokolja a Tones And I-tól. Ha viszont csak a 2006-ig elérhető SMS-szolgáltatást nézzük, a Crazy vitte a pálmát Gnars Barkleytól, melynek kapcsán ma már nem könnyű felidézni, hogy volt idő, amikor nem ismerte fel mindenki magától is. Az Apple ezek mellett műfajok szerint is közölte a legkeresettebb rekordereket:
 
  • Hip-Hop/Rap: "Can't Hold Us" by Macklemore and Ryan Lewis feat. Ray Dalton
  • Dance: "Prayer In C (Robin Schulz Radio Edit)" by Lilly Wood & The Prick and Robin Schulz
  • R&B/Soul: "All of Me" by John Legend
  • Latin: "Mi Gente" by J Balvin and Willy William
  • Pop: "Let Her Go" by Passenger
  • Alternatív: "Dance Monkey" by Tones And I
 
Forrás: pcworld.hu
Kép: as.com


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner