Hírek / Közélet

2022-ben is növekednek a területi jegyárak

2022. január 6. 07:30 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

2021 utolsó Intéző Bizottsági Ülésén (11.08.) a napirendek közt hagyományosan az elkövetkező horgászév egyes szabályairól és a HECSMSZ vizeire érvényes területi jegyek kibocsájtani kívánt típusairól is döntés született. 
 
A HECSMSZ Intéző Bizottsága számos tényezőt megvizsgálva azt az egyöntetű döntést hozta, hogy a Gyermek horgászok részére kibocsájtott úszós horgászjegy ára változatlanul 2000 Ft-ért, az ifjúsági jegy ára 16.000 Ft-ról 12.000 Ft-ra csökkenjen. A gyermekek részére kiadható Úszós területi jegy (1 db úszós készség) minden szövetségi és Csongrád-Csanád megyei egyesületi horgászvízre, az Általános kizárólag a megyei horgászszövetség vizeire (1 db tetszőleges horgászkészség) engedélyez horgászati tevékenységet. 2022-től a felnőtt és ifjúsági horgászok részére kiadott HECSMSZ összevont jegyek köréből a Maty-éri víztározó – a vízterület sajátos tulajdonságai és egyedülálló horgászati koncepciója miatt – kiemelésre került. A 2022. évben várható gazdasági viszonyokhoz (halár, bérköltségek stb.) igazodva a jegyárak növekedése sajnos elkerülhetetlenül szükséges volt. A felnőttek részére kiadott éves területi jegyek ára jegyenként változó tendenciában, de kijelenthető, hogy a MOHOSZ által meghatározott (19,47%) maximális jegyár növekedési százalék alatt 5,26-11,54 % történt megállapításra. A területi jegyek típusai új csoportokban (egyesített vizek) kerültek meghatározásra, elsősorban a halgazdálkodási tervezés elősegítése céljából.
 
2022-től az IB új horgászati koncepciót vezet be a Maty-éri víztározóval kapcsolatban. A sporthorgászat irányvonalat kívánja megteremteni az éves és 24 órás felnőttek részére kiváltható sportcélú Maty-ér Sport területi jegyekkel. A Maty-ér a Dél-Alföld kiemelt evező és horgászverseny pályája. Célunk, hogy a horgászoldalon a sporthorgászat iránt elkötelezett, hobbi és versenyhorgászok kedvező áron lehetőséget kapjanak. Célunk, hogy Szeged város közvetlen közelében elhelyezkedő országos hírű víztározó az evezőspálya kiváló adottságai mellett a sporthorgászat számára is méltó környezetet biztosítson, elsősorban halállományával, rendezett horgászhelyeivel.  Természetesen a hal megtartása továbbra is engedélyezett azok számára, akik 24 órás Általános Maty-ér területi jegyet váltanak (24 óra alatt 3 db ponty vagy amur és egy db süllő vagy más ragadozó hal megtartása engedélyezett) 4.400 forintért.

Horgászrendi változások:

Az Egységes Horgászrend az Országos Horgász Szövetség által előírt formában és kötelező tartalmi előírásokkal (pl. a vízügyi együttműködési megállapodásban foglaltak szerint a műtárgyak környezetében történő horgászati előírások betartásával) került megszerkesztésre, kiegészítve a helyi vízterületi, horgászrendi sajátosságokkal. 
 
Új halvédelmi szabályként jelenik meg az „Általános minden vízterületre vonatkozó szabályozási előírások” fejezetben a ponty alsó kifogható mérethatárának meghatározása: legkisebb kifogható ponty 35 cm, és a drótszák használatának tilalma. Az Egységes Horgászrend II. fejezetében már a vizekre speciálisan vonatkozó egyéb szabályok kerültek vizenkénti bontásban meghatározásra.
 
 Maty-éri víztározón és az Atkai Holt-Tiszán 2021-ig tilos volt az éjszakai horgászat november 1-től február végéig, e szabály a Maty-éren megszűnt. Atkán következő képen alakult át: "december, január és február hónapokban a holtág külső ívén tilos a parti horgászat, illetve ez időszakban a holtág egész területén tilos az éjszakai csónakos horgászat." 
 
Magyarul a holtág belső oldalán lévő horgászhelyekről, víziállásokról szabad éjjel is horgászni. A halfajok közül "a compó és sügér egyedeit nem szabad megtartani". A Maty-éri víztározón és a Gyálai-holtágakon ugyancsak tilos a compó és sügér megtartása. Tisza folyó szabályai a harcsa fajlagos tilalmi időben történő fogási tilalmával került kiegészítésre.Új engedélyezett horgászati módszerrel bővült az atkai horgászok lehetősége, 2022-től minden Atkai-holtágra érvényes éves általános (kétbotos) területi jeggyel: ATKA területi jegy vagy HECSMSZ vizek területi jeggyel rendelkező horgász válthat Behúzós kiegészítő jegyet, és a horgászszerelékét szabályosan – a horgászrendben foglalt előírások betartása mellett – csónakkal is elhelyezheti.
Kifogható éves és napi halmennyiségek: 
 
Éves Általános Felnőtt területi jeggyel egy felnőtt horgász egy évben akár 100 darab darabszám-korlátozással védett halat, jegyenként változó mennyiségben egy fajból akár 40 db-ot is megtarthat.
 
A napi kvóta holtágakon (Akolszögi-, Körtvélyesi-, Atkai-, Gyálai-holtágak) felnőtt általános (kétbotos) jegyek esetén 2+1 db, keszegfélékből és ezüstkárászból 3 kg; folyóvizeken (Tisza, Maros, Hármas-Körös) 3+2 db, összesen 15 kg tartható meg. Kedvezményes jeggyel holtágakon 1 db keszegfélékből és ezüstkárászból 3 kg, folyóvizeken 1+1 db, összesen 8 kg. Aki az éves fogási kvótát az adott halfajból elérte, váltható Többlethalas kiegészítő jegyet.
 
 
Újdonság, hogy az idei évtől az éves jegyek kinyomtatása nem kötelező, viszont felhívjuk a figyelmet, hogy esetleges rendvédelmi szervek ellenőrzése esetén a területi jegy nyomtatott vagy digitális formában történő bemutatása kötelező. A digitális területi jegy a horgaszjegy.hu honlapról – bejelentkezést követően – okostelefonra letölthető minden Magyar Horgászkártyával rendelkező horgász számára. Minden területi jegy kötelező melléklete az Egységes Horgászrend, mely aláírása (online vásárlás esetén letöltése) és bemutatása ellenőrzés során kötelező.
 
Forrás és kép: HECSMSZ


next 5

A mi világunk

Hírek