Hírek / Sport

2023-tól a Ferrari a Le Mans-i királykategóriában is versenyez

2021. február 25. 07:50 Sport | Szerző: Dudás Róbert

A Ferrari 2023-tól a megbízhatósági sportautó-világbajnokság (WEC) királykategóriájában is képviselteti magát – jelentették be a vörösök szerda délután. Eldőlt tehát, hogy a gyár belevág a hiperautós projektbe.

Az idén életbe lépő költségvetési limit egyik hozadéka, hogy több F1-es élcsapat is elkezdett más versenyzési lehetőségek után nézni, hiszen nem akar leépítéseket végrehajtani a jól működő, komoly szakembereket foglalkoztató motorsportos részlegen. A Mercedes például már szerepel a Formula–E-ben, a Red Bull pedig visszatér a DTM-be egy saját csapattal.

Korábban a Ferrari is jelezte, hogy meg fogja vizsgálni, megéri-e beszállnia valamelyik rangos kategóriába. Az egyik jelölt az IndyCar volt, az amerikai szériára azonban végül nemet mondtak – legalábbis a következő évekre jegelték ezt a projektet.

A Ferrari 488-as Le Mans-ban (Fotó: XPB)



A másik a WEC, pontosabban annak megújuló királykategóriája (a GT kategóriákban ugyanis már jelen vannak) a hiperautós szabályokkal. Erre a lehetőségre végül igent mondtak! Ezt szerda délután jelentették be egy rövid hivatalos közleményben. Ebben tudatták, hogy a visszatérésre 2023-ban kerül sor, tehát pont 50 évvel azután, hogy legutóbb, 1973-ban ott voltak a rangos Le Mans-i 24 órás viadal legmagasabb géposztályának mezőnyében.

Ami az eddigi eredményeket illeti, a vörösök az eddigi összes kiírást és formátumot figyelembe véve 24 világbajnoki címet szereztek a megbízhatósági szakágban, és minden kategóriát figyelembe véve 36 futamgyőzelmet a Le Mans-i 24 óráson. Ha csak a királykategóriát nézzük, ott 9 alkalommal diadalmaskodtak, legutóbb 1965-ben.

„A versenyzésben töltött 70 év alatt, a világ versenypályáin csúcstechnológiás megoldások alkalmazásával vezettük győzelemre autóinkat” – kezdte a Ferrari elnöke, John Elkann. „Olyan megoldásokat alkalmaztunk, melyek minden maranellói autót egyedülállóvá tettek. Az új Le Mans-i hiperautós projekttel a Ferrari megerősíti a sport iránti elkötelezettségét és elszántságát, hogy főszereplője lesz a világméretű motorsport-eseményeknek” – tette hozzá.

John Elkann (Fotó: XPB)



Forrás: Ferrari, m4sport.hu

 


next 5

A mi világunk

Hírek