Hírek / Közlekedés és kék hírek

2026-tól repülőtaxik járnak Brazíliában

2023. július 26. 07:00 Közlekedés és kék hírek | Szerző: Fazekas Gábor

A brazil Embraer repülőgépgyártó vállalat Sao Paulo közelében új gyárat épít elektromos repülő taxik gyártására, amelyek reményei szerint 2026-tól repülni fognak - jelentették be Alberto Santos Dumont, a brazil repülés úttörője születésének 150. évfordulóján.
 
A brazil repülőgépgyártó Embraer és leányvállalata, az Eve Air Mobility bejelentette, hogy a világon elsőként elektromos függőlegesen fel- és leszálló (eVTOL) repülőgépeket gyártó üzemet tervez. Ez a gyártóüzem Taubaté városában épül majd, mintegy 140 km-re Sao Paulótól, Brazília gazdasági központjától. Sao Paulo egy 11,5 millió lakosú, monstre forgalmi dugókkal küzdő megapolisz, a világ legnagyobb helikopterflottájával rendelkezik. "Hiszünk a városi légi mobilitás globális piacában rejlő hatalmas potenciálban" - mondta Francisco Gomes Neto, az Embraer elnöke. A gépek egy kis helikopterre fognak hasonlítani, melyben hat utasnak lesz elegendő hely. A tervek szerint egy utazás fejenként 50-100 dollárba fog kerülni.
 
Az Eve közlése szerint idén júniusig 2850 eVTOL repülőgépre duzzadt a megrendelésállományuk, mely több mint 17 ügyféltől származik - köztük helikopter-üzemeltetőktől, légitársaságoktól és járatmegosztó platformoktól - több országból mintegy 1,5 milliárd dollár értékben. Ezáltal az Eve rendelkezik a legnagyobb megrendeléssel az eVTOL repülőgépek fejlesztői között. Az elektromos, függőlegesen fel- és leszálló repülőgépeknek nem lesz szükségük kifutópályára, de olyan nagy távolságokat tudnak majd megtenni, mint egy repülőgép.
 
A drónszerű személyszállító járműveket kezdetben taxiflottákban fogják használni, a prototípust ez év végéig tervezik megalkotni. A vállalat szerint a repülőgépek segíthetnek csökkenteni a zsúfolt nagyvárosok forgalmi torlódásait, anélkül, hogy túl drágák lennének az ügyfelek számára, mindemellett a teherszállítás alternatívájaként is számításba veszik. Az első járatokon pilóta is lesz, de a vállalat tervei között szerepel az önvezető járművek későbbi bevezetése is. A járművek 100 százalékban elektromosak lesznek, ami lehetővé teszi a károsanyag-kibocsátásmentes repüléseket, ráadásul az elektromos motorok zaj és a környezetszennyezése jóval alacsonyabb a hagyományos repülőgépeknél.
 
A New York-i tőzsdén jegyzett Eve Air Mobility még nem jelentett bevételt, 2023 első negyedévében 25 millió dolláros nettó veszteséget könyveltek el, elsősorban az eVTOL kutatásával és fejlesztésével kapcsolatos kiadások miatt.
 
Forrás és kép: sg.hu


next 5

A mi világunk

Hírek