Hírek / Kultúra

50. évét ünnepelte a Kisteleki Citerazenekar

2023. augusztus 10. 06:30 Kultúra | Szerző: Fazekas Gábor

Ötvenedik születésnapja alkalmából rendezték meg a Kisteleki Népzenei Találkozót, melyen köszönetet mondtak az 1973-ban alakult zenekar alapítóinak, illetve mindazoknak, akik tettek és tesznek a helyi citerás értékekért - írja a Kistelekjárás hírportál.
 
Ötven évvel ezelőtt senki nem gondolta, talán még az alapító Rácz Imre bácsi sem, hogy lassan egy emberöltőn át sikerül „életben tartani”, népszerűvé tenni Kisteleken a citerások találkozóját a zenét és a zenekart kedvelőkkel. Akkor még támogatásokat lehetett nyújtani bejegyzés nélküli baráti köröknek is, de a szabályok folyamatos szigorodása miatt a zenekarnak is kellett csatlakozni egy bejegyzett szervezethez, így lettek A Napsugár Otthon Lakóiért Alapítvány tagjai már több mint 10 éve – idézte fel a köszöntőjében a múltat Szalai Józsefné Marika, az alapítvány elnöke.
 
A rendezvény házigazdája ezután köszöntötte a meghívott vendégeket, köztük Nagy Sándor polgármestert, Domonics János alpolgármestert, Sejben József képviselőt, Kerepeczki Magdolnát, a Napsugár Otthon vezetőjét és párját, valamint a Kisteleki Citerazenekart alapító Rácz Imre bácsi családját  - fiát, Rácz Sándort, és unokáját, Rácz Vilmost, aki sokáig a Kisteleki Citerazenekar tagja volt.
 
A rendezvényt Nagy Sándor polgármester nyitotta meg, aki szintén Imre bácsira és a citerás találkozókra, azok megszervezésének körülményeire emlékezett vissza. A jelenlévőket, a vendégségbe érkező citerazenekarokat is méltatta, és köszönetet mondott nekik a citerazene, a múlt ápolásáért és bemutatásáért. A legnagyobb köszönetet a Kisteleki Citerazenekar felé fogalmazta meg, hiszen – mint mondta - az 50 azért az 50. A köszönetet egy díszoklevéllel is megerősítette, megköszönve az elmúlt 50 évet a zenekarnak, annak alapítóinak, tagjainak, illetve mindazoknak, akik tettek és tesznek a helyi citerás értékekért.
 
A díszoklevél és a zenekar köszöntése után a Kisteleki Citerazenekar, az együttes tagjai, a zenekar vezetője mondtak köszönetet a zenekart segítő barátoknak, családtagoknak, minden támogatónak, majd a házigazdák műsora nyitotta meg az estet.
 
A citerás találkozón az 50. jubileumát ünneplő kisteleki zenekar mellett fellépett a Hangász Együttes felnőtt és gyermekzenekar, a Csólyospálosi Hagyományőrző Kórus és Királydinnye citerazenekar, Gergely Mihály szólista, a Bokréta Dalkör, a Földeáki Citerazenekar és Pávakör, a Baksi Népdalkör és Citerazenekar, az Öttömösi Citerazenekar, a Kerekes Márton Népdalkör és citerazenekar, a Kéknefelejcs Népdalkör, az Öreghegyi Bodza Citerazenekar, a  Pengető citerazenekar és a Váraszói Gyöngyvirág Citerazenekar, és a rendezvényen részt vettek a citerazenekar mellett évekig éneklő pávakör tagjai is.
 
A citerás találkozó végén ismét a köszöneté lett a főszerep, ugyanis a szervező Kisteleki Citerazenekar emléklapokkal és jelképes ajándékkal köszönte meg a vendégségbe érkező zenekarok fellépését, és a vendégek köszönetüket fejezték ki a meghívásért és a szeretetteljes fogadtatásért.
 
A jubiláló helyi zenekar tagjai egy-egy emlékérmet és oklevelet vehettek át az évforduló alkalmából, a zenekart pedig egy Imre bácsiékat és a mostani zenekart is ábrázoló tortával köszöntötték fel.
 
Az utolsóként előadott közös éneket követően Tari József muzsikált a találkozó résztvevőinek, akik a vacsora elfogyasztását követően még jókedvűen idézték fel a közös és tartalmas múltat.
 
 
 
Köszönetnyilvánítás
 
Mikor elkezdődik a dallam, a hangszerek hirtelen egymásra találnak, a szólamok egymásba szeretnek - és megszólal a Zene. Élet születik. Ilyenkor érzed, milyen óriási tettet hajtott végre az összes muzsikus. Több különböző szólam, mind mást játszik, mégis összeáll egy gyönyörű egésszé. Ez egy varázslatos dolog. A zenekar tagjai közül mindenki egyformán fontos. Egyik szólam sem létezik a másik nélkül. Emléklappal és emlékéremmel szeretném kifejezni hálás köszönetemet minden zenekari tagnak a zenekarban végzett kitartó és sikerekben gazdag munkájáért.
 
A zenekar tagjai:
 
Békési Zsoltné Marietta, Békési Dia, Bozó Péter, aki 25 éve a zenekar tagja, Csikós Máté, Hegedűs Fanni, Igács Brigitta,Kurgyis Barbara, Rácz Ágnes,Szabó László, Szabóné Bitó Katalin, Vigh Molli, Zelei Dóra, Zudorné Hell Gyöngyi
 
Nagyon hálásak vagyunk a támogatóknak, akik nélkül nem is jöhetne létre ez a rendezvény, köszönetet mondunk:
 
Nagy Sándor Polgármester Úrnak és Kistelek Város Önkormányzata és Képviselőtestületének
 
Susánszki Benjaminnak, aki mindig, mindenben segít nekünk
 
Pappné Guba Éva Igazgatónőnek, aki öltözőket biztosított nekünk
 
Sejben Józsefnek, aki mindig támogatja a zenekarunkat
 
Rigó Roland és Balogh Boglárka frissítő szódavizet biztosított nekünk
 
Lócskai József, akinek finom bora csillapította a szomjunkat
 
Kucsoráné Erzsi asztali díszeiben gyönyörködhettünk.
 
A Napsugár Otthon dolgozói által készített finom vacsorát fogyaszthattuk, amelynek szervezését Kerepeczki Magdolnának köszönhetjük.
 
Szalainé Marikának és a Napsugár Otthon Lakóiért Alapítványnak köszönjük, hogy csatlakozhattunk hozzájuk, különben létezni sem tudnánk, szavakkal ki sem tudom fejezni a hálámat.
 
A meghívott zenekaroknak, akik csodálatos citeraszóval, énekhanggal szórakoztatták a közönséget.
 
A lelkes közönségnek, akik tapssal biztatták a szereplőket.
 
Továbbá a zenekar minden tagjának, családtagjainknak, férjeinknek, barátainknak, mindenkinek, akik segítettek lebonyolítani a rendezvényt szeretnék köszönetet mondani.
 
Víghné Lócskai Krisztina és az 50. születésnapját ünneplő Kisteleki Citerazenekar
 
Forrás és kép: kisltekjaras.hu


next 5

A mi világunk

Hírek