Hírek / Közélet

A CDU új erős embere lehet Merkel utódja a kancellári poszton

2021. április 21. 07:15 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

A Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) választmánya hat órás vita után nagy többséggel Armin Laschetet, a párt elnökét választotta meg kancellárjelöltnek Markus Söder bajor miniszterelnökkel szemben. Hétfőn a németországi Zöldek is megnevezték jelöltjüket a szeptemberi szövetségi választásokra, amelyen Angela Merkel, hivatalban lévő kancellár már nem indul.

A hétfőn késő este megtartott titkos online szavazáson a CDU választmányi tagjainak 77,5 százaléka szavazott Laschetre, és csak 22,5 százalékuk Markus Söder bajor kormányfőre. Laschet 31, míg Söder kilenc szavazatot kapott, hat választmányi tag tartózkodott az internetes szavazáson – számolt be a német Focus Online.

Markus Söder már órákkal korábban a testvérpárt, a Német Keresztényszociális Unió (CSU) kezébe adta a döntést. „A CDU most önálló döntést hoz, és mind a CSU, mind jómagam tiszteletben fogjuk tartani azt” – jelentette ki Söder a választmányi ülés előtt Münchenben. A bajor miniszterelnök ugyanis – Laschet meghívása ellenére – nem vett részt az internetes vitában.

A két párt megállapodása értelmében a közös kancellárjelölt indításához szükség van a koalíciós partner jóváhagyására is.

 

 

Hat órás vita előzte meg a szavazást

A CDU választmányának szavazását több mint hat órás, a kora hajnali órákba nyúló vita előzte meg. Az észak-rajna-vesztfáliai vezető kritikusai azzal érveltek, hogy a szavazás előtt össze kellene hívni a megyei vezetők konferenciáját, hogy képet kapjanak a „vidéki hangulatról”. Ezt a javaslatot azonban a választmányi tagok online titkos szavazáson elutasították.

Armin Laschet a CDU berlini székházában tartott sajtótájékoztatóján köszönetet mondott a testvérpártnak, amiért „jó és fair" együttműködéssel, transzparens, átlátható folyamat révén meghozták a döntést a kancellárjelölt kiválasztásának ügyében.

„A jövő legfontosabb kérdéseire adandó megfelelő válaszok forognak most kockán. Én pedig készen állok kiállni értük” – mondta Laschet.

 

 

Aláhúzta, hogy Markus Södernek „központi szerepe lesz Németország jövőjében", a CDU és a CSU pedig közös választási programmal és közös "csapattal" indul a választási kampányba.

A program főbb vonalairól és a kancellári munkáról alkotott elképzeléseiről elmondta, hogy a legfőbb feladat a koronavírus-világjárvány megállítása, utána viszont vissza kell fizetni a járvány miatti válság enyhítésére felvett hiteleket és fel kell építeni egy „jobb, gyorsabb, modernebb" Németországot, amely minden gyermeknek egyformán biztosítja a társadalmi felemelkedés esélyét.

A többi között hangsúlyozta, hogy a német társadalom „sokszínűsége esély, és nem veszély".

Külpolitikai elképzeléseiről elmondta, hogy Németország csak egy erős Európában lehet sikeres, értékeit pedig „a demokráciák szövetségében", és „offenzív" módon kell képviselnie a „tekintélyelvű társadalmi modellekkel" szemben.

A CDU/CSU 2005 óta megszakítás nélkül az éppen aktuális kormánykoalíció legnagyobb tagja.

A 2005-ös, a 2009-es, a 2013-as és a 2017-es Bundestag-választáson is a 2018-ban leköszönt CDU-elnök Angela Merkel vezetésével sikerült választói felhatalmazást szereznie a kormányalakításhoz.

Angela Merkel a pártelnöki munka lezárása óta a kormányfői feladatokra összpontosít, nem foglal állást nyilvánosan a CDU/CSU vitáiban és a törvényhozási ciklus végeztével visszavonul a politikából. Pártja és a bajor testvérpárt szövetsége a választási győzelemre esélyes szereplők között utolsóként nevezte meg kormányfőjelöltjét. Elsőként, még tavaly az SPD döntött, Olaf Scholz alkancellár-pénzügyminisztert indítják.

A Zöldeknél hétfőn jelentették be, hogy Annalena Baerbock társelnök a kancellárjelölt. Az 1980-ban alapított ökopárt először vág neki kancellárjelölttel a kampánynak.

A CDU/CSU országos választói támogatottsága a legutóbbi felmérések szerint 29-31 százalék között van.

A második helyen a Zöldek állnak  20-23 százalékkal. A legutóbbi, 2017-es Bundestag-választáson a CDU/CSU a szavazatok 32,9 százalékát gyűjtötte össze, a Zöldek 8,9 százalékos eredménnyel az utolsó, ötödik helyen végeztek, és támogatottságuk azóta csaknem folyamatosan emelkedett.


Fotó: MTI EPA/Sean Gallup
Forrás: Focus Online, hirado.hu

 


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner