Hírek / Közélet

A csúcstechnológiát képviselő kínai cégek jönnek Magyarországra

2023. október 17. 06:30 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kínai látogatásának egyik legfőbb célja a gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzése. Magyarország és Kína együttműködése a 2010-es kormányváltás óta sikersztorivá érett. Kína Magyarország kilencedik legjelentősebb kereskedelmi partnere, és idén ismét hazánk legnagyobb külföldi befektetője.
 
A Csepeli Szabadkikötőből Kínába tartó vonat, telis-teli van magyar, elsősorban elektronikai áruval. A szerelvényen 44 dupla konténer van, bennük olyan alkatrészekkel, amelyek kifejezetten a távol-keleti piacra készültek. Az elmúlt években már több ehhez hasonló vonatot indítottak útnak a két ország között.
 
A kormány azt szeretné, hogy hazánk legyen a távol-keleti áruk közép-európai elosztóközpontja.
 
Ennek érdekében építik újjá például a Budapest–Belgrád vasútvonalat. A görög kikötőkbe érkező ázsiai termékek ugyanis ezen a vonalon juthatnak el a leggyorsabban Európa szívébe.
 
Magyarország legnagyobb vegyipari vállalata a kínai Wanhua tulajdonában lévő BorsodChem, ahol nyáron egy új üzemet avattak fel, ami része annak a 160 milliárd forintos fejlesztési programnak, amelyet a kínai tulajdonos indított el. Ennek részeként új hőerőművet és három vegyi üzemet építenek meg.
 
Debrecenben pedig minden idők legnagyobb hazai beruházásaként, a világ egyik legnagyobb elektromos akkumulátor üzemét építi meg a kínai CATL. A gigafejlesztés értéke meghaladja a 3000 milliárd forintot.
 
Három különböző kínai, illetve kínai vállalathoz kötődő fejlesztés, ami jól mutatja, hogy az utóbbi éveben mennyire felértékelődtek a kínai–magyar gazdasági kapcsolatok. Szakértők szerint a kormány által a 2010-ben elindított keleti nyitás stratégiájának helyességét bizonyítja, hogy mára Magyarország vált a kínai vállalatok első számú közép-európai beruházási célpontjává.
 
Ezt támasztja alá például, hogy 2020 után idén is Kínából érkezik a legtöbb beruházás hazánkba. Ennek eredményeként a kétoldalú kereskedelmi forgalom is rekordot döntött tavaly 13 milliárd dollárral. Magyarország egyébként a kontinensen a legjobb beruházási környezetet biztosítja a kínai vállalatok számára.
 
A Híradónak nyilatkozó elemző szerint a két ország közötti kapcsolatok a jövőben tovább bővülnek, ami több előnnyel is kecsegtet.
 
„Munkahelyeket hoz létre, és azok a cégek jönnek ide alapvetően Kínából, akik csúcstechnológiát képviselnek. Tehát, a modern iparban Kínának már rendkívül sok területen, elsősorban az elektromobilitás, magyarul az elektromos autóknak a területén abszolút piacvezető szerepe van, világelső. A CATL akkumulátorgyára a világ összes akkumulátorának a 37 százalékát adja” – mondta Salát Gergely, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója.
 
„Ma már egyáltalán nem túlzás azt mondani, hogyha egy kínai beruházás Európába jön, az nagyon nagy valószínűséggel Magyarországra jön” – erről a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszélt, miután tárgyalt kínai kollégájával. Hozzátette: a kínai beruházások nélkül a magyar gazdaság nem tudott volna beruházási rekordokat dönteni az elmúlt években. Tavaly például 6,5 milliárd eurónyi beruházás érkezett Magyarországra.
 
„A kínai abszolút high-tech beruházásoknak köszönhetően a beruházási rekordunkat idén az esztendő végére meg fogjuk duplázni. És ebben a beruházási rekordban hatalmas szerepe van annak, hogy Magyarország a keleti és a nyugati beruházások találkozási pontja lett. Mégpedig főleg abban az iparágban, amely az európai gazdaság jövőjét a következő évtizedekre abszolút meg fogja határozni” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.
 
Ez pedig az elektromos autógyártás. Így hosszútávon garantálható lesz a gazdasági növekedés itthon.
 
Az ázsiai ország Magyarország iránti elkötelezettségét mutatja, hogy a világ egyik legnagyobb kereskedelmi bankjának a Bank of Chinának Budapesten van a regionális központja. A már említett Wanhua felvásárolta a magyar BorsodChem Zrt. vegyipari vállalatot, és így létrehozta a világ harmadik legnagyobb izocianát gyártóját.
 
A Huawei infokommunikációs nagyvállalat magyarországi leányvállalatán keresztül egész Európát Huawei termékekkel ellátó összeszerelő központot üzemeltet. De Magyarországon is van gyára a számítástechnikai eszközöket gyártó óriáscégnek, a Lenovónak, mint ahogy a világ vezető autóipari beszállítói közé tartozó Yanfengnek is működik magyarországi gyártóüzeme.
 
Forrás és kép: hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek