Hírek / Egyéb/Archív

A Facebook megerősíti az álhírek moderálását a csoportokban

2022. október 21. 07:00 Egyéb/Archív | Szerző: Fazekas Gábor

Az amerikai félidős törvényhozási választások közeledtével a Facebook közösségi hálót üzemeltető Meta vállalat csütörtökön új alkalmazást vezetett be, amelynek segítségével a Facebook-csoportok adminisztrátorai automatikusan kiszűrhetik az álhíreknek minősülő tartalmakat.
 
„Annak biztosítására, hogy a tartalmak megbízhatóbbak legyenek, a csoportok adminisztrátorai automatikusan felfüggeszthetik a külső ellenőrök által hamisnak ítélt információkat tartalmazó üzeneteket, hogy a törlésük előtt megvizsgálhassák őket” – mondta Tom Alison, a Facebook alkalmazásokért felelős igazgatója.
 
A portál korábban már bocsátott eszközöket a csoportok vezetőinek rendelkezésére a tartalmak jobb moderálására, de számos civil szervezet és hatóság továbbra is azzal vádolja a Metát, hogy nem harcol kellőképpen a félretájékoztatás ellen.
 
Havonta több mint 1,8 milliárd ember használja a Facebookot.
 
A Meta szemére vetették, hogy nem kezeli kellő módon azokat a csoportokat, amelyek hozzájárultak egyesek radikalizálódásához, például a 2020-as elnökválasztás idején.
 
Az AFP francia hírügynökség is részt vesz harminc országgal együtt a Facebook által 2016 óta fejlesztett Third party fact-cheking (harmadik fél általi tényellenőrzés) programban. Világszerte mintegy hatvan általános vagy szakosított médium szintén részt vesz a programban.
 
Ha ezen médiumok egyike hamisnak vagy megtévesztőnek ítél egy információt, nehezebben jelenhet meg a Facebook-felhasználók hírfolyamában. Amennyiben ez mégis megtörténik vagy meg kívánják osztani, a Facebook azt javasolja, hogy olvassák el a helyesbítő cikket.
 
Forrás: MTI
Kép: pixabay.com


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner