Hírek / Sport

A FIFA lezárta a 2006-os vb miatt Beckenbauerék ellen indult eljárást

2021. február 26. 07:10 Sport | Szerző: Dudás Róbert

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség úgy döntött, hogy elévülés miatt lezárja az eljárást a 2006-os labdarúgó-világbajnokság szervezőbizottságának vezetőjével, Franz Beckenbauerrel, valamint a német szövetség (DFB) két volt vezetőjével, a korábbi elnök Theo Zwanzigerrel, valamint az egykori főtitkárral, Horst Schmidttel szemben.


A FIFA csütörtöki közleményében kiemelte: a független etikai bizottság úgy döntött, hogy Beckenbauer, Zwanziger és Schmidt a 2006-os vb kapcsán a vádemelésre vonatkozó elévülési idő lejárta miatt nem vonható felelősségre. Hozzátették: a vonatkozó elévülési idő Beckenbauer esetében 2012-ben, míg Zwanzigernél és Schmidtnél 2015-ben lejárt.

A Der Spiegel című német hírmagazin 2015-ben arról számolt be, hogy a németek szavazatokat vásároltak a 2006-os torna kijelölése előtt. A lap szerint az illegális ügyletek finanszírozására létrehoztak egy titkos „fekete kasszát”, amelyet az adidas német sportszergyártó vállalat 2009-ben elhunyt vezérigazgatója, Robert Louis-Dreyfus töltött fel.

A svájci ügyészség 2019 nyarán emelt vádat a DFB három volt vezetőjével – Zwanziger és Schmidt mellett egy másik korábbi elnök, Wolfgang Niersbach neve is felmerült az ügyben –, valamint a korábbi svájci FIFA-főtitkárral, Urs Linsivel szemben vesztegetés miatt.

A szövetségi legfőbb ügyészség közleménye szerint a vádlottak megtévesztették a DFB illetékes testületének tagjait, hogy pontosan milyen célokra fizettek ki 6,7 millió eurót (2,1 milliárd forintot). A 2006-os torna DFB-s szervezőbizottságának vezetője, Beckenbauer is gyanúsított volt az ügyben.

A svájci legfőbb ügyészség közleménye szerint a nyomozás során megállapították, hogy 2002 nyarán Beckenbauer felvett 10 millió svájci frank magánkölcsönt Louis-Dreyfustól. A 6,7 millió eurónak megfelelő összeg egy svájci ügyvédi irodán keresztül egy katari vállalat számlájára került. A vállalat tulajdonosa Mohamed bin Hammam volt, Katar egykori legmagasabb rangú sportvezetője, az Ázsiai Labdarúgó Szövetség (AFC) korábbi elnöke, a FIFA egykori alelnöke, aki a kifizetések idején a FIFA végrehajtó bizottságának és pénzügyi bizottságának tagja volt.

Az ügyészség szerint nem sikerült megállapítani, hogy pontosan mire fordították a Beckenbauer révén Louis-Dreyfustól szerzett pénzt, a többi között azért, mert a katari hatóságok nem válaszoltak az ügyészség 2016-ban előterjesztett jogsegélykérelmére.

Azt viszont feltárták, hogy a kölcsönt 2005-ben fizették vissza Louis-Dreyfusnak. Az összeget a német szervezőbizottság egyik számlájáról a FIFA egy számlájára utalták, majd onnan még aznap továbbították Louis-Dreyfus egy Svájcban vezetett bankszámlájára.

Ebben az időszakban a szervezőbizottság elnöksége négy főből állt, a megvádolt három egykori német sportvezető és Beckenbauer volt a testületben – emelték ki a közleményben. Hozzátették, hogy Louis-Dreyfus már 2003 nyarán a szervezőbizottság elnökségéhez fordult, mert Beckenbauer nem törlesztette a tartozását a megbeszélt rend szerint.

A négy sportvezető tudta, hogy a szervezőbizottság illetékes testülete – amelyet az összeg nagysága miatt feltétlenül be kellett vonni az ügybe – nem járult volna hozzá ahhoz, hogy a DFB, illetve a bizottság forrásaiból fizessék ki Beckenbauer adósságát. Ezért egy 2005. április 8-án tartott ülésen valótlanul, a testületet megtévesztve azt állították, hogy a torna nyitóünnepségének költségeire kell átutalni a pénzt a FIFA-nak.

Valójában ekkor már létezett egy megállapodás a német sportvezetők és Urs Linsi között arról, hogy a pénzt a FIFA számlájáról azonnal továbbítják Louis-Dreyfusnak. Linsi ekkor a FIFA főtitkára volt, ő gondoskodott arról, hogy a DFB-től beérkező összeget Beckenbauer tartozásának törlesztésére fordítsák - közölte az ügyészség.

A sportvezetők mindvégig ártatlanságukat hangoztatták, a pert tavaly áprilisban zárták le.


Forrás: MTI, m4sport.hu

 


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner