Néhány egyszerű trükk segíthet abban, hogy hosszabb ideig élvezhessük a frissen vásárolt vagy gyűjtött gomba ízét és tápértékét.
Amikor friss gombát vásárolunk, ne mossuk meg azonnal. A nedves környezet hajlamosabbá teszi a gomba gyorsabb romlására. Csak akkor mossuk meg, amikor valóban használni szeretnénk.
A gombának szüksége van levegőáramlásra, hogy hosszabb ideig friss maradjon. Tároljuk egy papírzacskóban vagy egy törölközővel kibélelt tálban, hogy megőrizzük a nedvességtartalmát, miközben megakadályozzuk a túlzott páratartalom kialakulását.
A hűtőszekrény alsó polca a legalkalmasabb hely a gomba tárolásához. Itt általában a legstabilabb a hőmérséklet, és kevésbé érezhető a hőingadozás, ami segíthet abban, hogy a gomba tovább friss maradjon.
Kerüljük a műanyag zacskók használatát! A műanyag korlátozza a levegőáramlást, és hajlamos olyan páramentes környezetet létrehozni, ami elősegíti a gomba gyorsabb romlását.
Természetesen a legideálisabb, ha mihamarabb elfogyasztjuk a gombát, hiszen alapvetően romlandó élelmiszer.
Fotó: pxhere.com