Hírek / Egyéb/Archív

A horgászólmok használatának teljes tiltását tervezik EU-ban

2021. október 29. 06:40 Egyéb/Archív | Szerző: Dudás Róbert

Pár éven belül végleg betilthatják az ólmok használatát a horgászatban, a vadászatban és a sportlövészetben. Az ólom kivezetésére a tervek szerint 3-5 éven belül kerülne sor. Az Európai Unióban a becslések szerint évente százezer tonna ólom kerül a környezetbe - írja a Pecaverzum.
 
Az Európai Bizottság még az év elején kérte fel az Európai Vegyianyag-ügynökséget (ECHA), hogy mérje fel a vizes élőhelyeken történő ólomsörét felhasználás mellett az ettől eltérő területeken folytatott vadászat és céllövészet során használt összes ólomtartalmú lőszer használatának mértékét, illetve az ólomsúlyok használatát a halászat és a horgászat során. 
 
Az ügynökség az ólomsörét-rendelet nyilvánosságra hozatalát követően egy tervezetet terjesztett elő. A javaslat szerint az összes ólomtartalmú lőszer használatát általánosan tiltanák be 3-5 éven belül, beleértve a céllövészethez használtakat is. Emellett a horgászólmok (nehezékek és műcsalik) teljes tilalma várható a használat és a forgalmazás terén is. A javaslat ötéves átmeneti időszakkal számol az 50 gramm feletti, és háromévessel az 50 gramm alatti ólomnehezékek esetében.  
 
Az ólmot évszázadok óta használják a vadászok, a sportlövők és a horgászok. Egyes becslések alapján az említett felhasználások eredményeként évente körülbelül százezer tonna ólom kerül az EU környezetébe: ennek 79 százaléka származik sportlövészetből, 14 százaléka vadászatból, 7 százaléka pedig horgászati tevékenységből. Az ECHA pont ezen számsorok ismeretében kívánja az ólom használatának teljes tilalmát bevezetni. 
 
Az 557 oldalas dokumentumot az ECHA társadalmi vitára bocsátotta, a hathónapos konzultáció pedig szeptember 24-én zárult le. 
 
Az Országos Vadászkamara a minap hozta nyilvánosságra annak a sokrétű tanulmányának az eredményeit, amelyet el is juttattak ECHA-nak a társadalmi vita keretében. 
 
Közleményükben azt írják, amint tudomást szereztek a javaslatról, azonnal kapcsolatba léptek a legfontosabb hazai lövész szövetségekkel, az Agrárminisztériummal, illetve a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatallal (NÉBIH), valamint Brüsszelben szolgálatot teljesítő magyar kollégákkal, döntéshozó képviselőkkel és nemzetköszi vadászati szervezetekkel (például Európai Vadászszövetség – FACE), hogy a lehető legteljesebb képet kaphassák arról, hogyan és milyen hatása lehet a tervezetnek a vadászatra, és milyen módon léphetnek fel leghatékonyabban ellene.
 
A magyar vádászok azért (is) tiltakoznak a tervezet ellen, mert sörétes fegyvereik 85 százaléka (mintegy 120 ezer darab) alkalmatlan az ólomnál keményebb töltet lövésére.
 
„Végül a társadalmi megvitatásra nyitott időablakon belül, angol nyelven elkészült az a (mellékletekkel együtt) közel 70 oldalas hatástanulmány, melyet eljuttattunk Brüsszelbe az ECHA-nak. A megkezdett munkát természetesen folytatjuk, hiszen a társadalmi vita után a döntéshozatal folyamatában is megtesszük a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy a jövőben is használhassuk ólomtartalmú lőszereinket” – fogalmazott a kamara sajtóközleményében. 
 
A Pecaverzum nem tud arról, hogy hasonló tanulmány készült volna az ólomok horgászati felhasználásáról. Ezzel kapcsolatos kérdéseinket elküldtük a Magyar Országos Horgász Szövetségnek (Mohosz). Amint érdemi választ kapunk, közölni fogjuk. 
 
A horgászpiac egyébként már reagált az esetleges ólomtiltás bevezetésére, és a gyártók elkezdtek egyéb megoldásokon gondolkodni. Így születtek meg a kősúlyok és a betonsúlyok, amelyeket már egyre több horgászbolt árusít. 
 
Forrás és kép: pecaverzum.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner