Hírek / Egyéb/Archív

A jövő héten megérkeznek az Instagramra az első NFT-k

Május 12. 08:00 Egyéb/Archív | Szerző: Fazekas Gábor

Nagyon nehéz a jelenlegi, jól bejáratott értékrend mellett értelmezni, mit is jelent egészen pontosan az NFT, ám sokan már most úgy tekintenek rá, mint a művészet következő korszakát megnyitó találmányra.

De mi is az az NFT?

A Non-fungible Token rövidítés magyar megfelelője a nem helyettesíthető tárgy, vagyis jelen esetben olyan, digitálisan tárolt információ, amiből valóban csak egy létezik. Ehhez a blokklánc (blockchain)-technológiát (a kriptovaluták alapjául szolgáló technológiát) hívták segítségül, így minden ilyen digitális alkotáshoz tartozik egy egyedi token. Az alkotás bármi lehet - akár egy képfájl, egy audiofájl vagy mondjuk egy Twitter-üzenetről készült képmentés.
 
A Mona Lisáról készülhet milliónyi fénykép, de csak egyetlen eredeti festmény létezik - ezt hozza el az NFT a digitális alkotások világába.
 
Amellett, hogy meglévő funkcióin javít az Instagram, és többek között a kritikusokra hallgatva nemrég komolyan átalakította a képfolyamát, a Meta platformjának üzemeltetői az új trendekre is igyekeznek reagálni. Így hamarosan beérik az a néhány hónappal ezelőtti bejelentés is, ami szerint az NFT-knek is helye lesz a képmegosztó alkalmazásban.
 
A blokkláncon megvehető és eladható tokenek még nem lesznek ott mindenhol a platformon, de akik bevásároltak már belőlük, villoghatnak a gyűjteményükkel.
 
Az Instagram vezetője, Adam Mosseri jelentette be heti gyors helyzetjelentő videójában, hogy a jövő héten elindul az NFT-s funkciók tesztje, amiben az Egyesült Államokban található felhasználók egy kis része vesz majd részt. Ők lehetőséget kapnak rá, hogy NFT-ket jelenítsenek meg például egy posztban, sztorijukban, vagy akár üzenetekben is. Ekkor - hasonlóan az Instagram mostani funkciójához, amivel megnézhetjük, ha egy profil tulajdonosát megjelölték egy képen - -a kis "digitális gyűjthető tárgyak" gombra kattintva megnézhetjük az adott NFT-re vonatkozó információkat, így többek között azt, hogy ki a tulajdonosa, vagy épp azt, hogy ki készítette.
 
A Twitteren látható, hatszög alakú profilképek - amik így könnyen megkülönböztethetők - instagramos megfelelőiről egyelőre nem esett szó, de nem kizárt, hogy idővel ilyesmivel is készülnek a fejlesztők. Igaz, vannak, akik szerint az NFT-k kereskedelme iránti érdeklődés jelentős visszaesése azt vetíti előre, hogy a technológia zsákutcát jelent, így lehet, hogy mire az Instagram érdemben integrálja a tokeneket, a kezdeti hype-ból már nem marad semmi.
 
Forrás: gamestar.hu
Kép: origo.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner