Hírek / Közélet

A kormány a diákhitelekre is kiterjeszti a kamatstopot

2022. december 6. 09:10 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Nagy Márton a kormány közösségi oldalára feltöltött videójában ismertette a kamatstop kiterjesztését. A lakosság és a kkv-szektor után a Diákhitel is a kamatstop hatálya alá esik – húzta alá a miniszter.
 
A miniszter elmondta: Az elhibázott brüsszeli szankciók miatt az energiaárak és az infláció az egekbe szöktek. Ettől egész Európa szenved, sorra dőlnek meg a negatív rekordok.
 
A „szankciós kamatfelár” letöréséért, így a családok és a teljes foglalkoztatás megvédéséért a kormány már korábban kamatstopot vezetett be a lakossági hitelekre és kiterjesztette a kis- és középvállalkozások (kkv) számára is – ismertette.
 
Közölte, hogy a „drasztikusan megromlott kamatkörnyezet” miatt
 
a kormány megvizsgálta a diákhitelek helyzetét is, melyeket közel félmillióan vettek igénybe és eddig negyedmillió diploma megszerzéséhez nyújtottak segítséget.

 

 

A gazdaságfejlesztési miniszter kijelentette: Ha a kormány nem cselekszik, akkor a Diákhitel 1 konstrukció kamata a duplájára, több mint 10 százalékra nőne, ami miatt százezer ember került volna nehéz helyzetbe. A kormány álláspontja szerint nem lehet megengedni, hogy „az elhibázott szankciók árát” a hallgatók fizessék meg és „magyar fiatalok ezrei essenek el a továbbtanulás lehetőségétől”.
 
A kormány ezért úgy döntött, hogy a lakosság és a kkv-k után a diákhitelekre is kiterjeszti a kamatstop intézményét, így a diákhitel változatlanul 4,99 százalékos kamattal lesz elérhető 2023 januárjától. Nagy Márton leszögezte: A Képzési Hitel és a Diákhitel 2 továbbra is kamatmentesen lesz elérhető a felsőoktatásban tanulóknak.
 
Forrás: hirado.hu
Kép: hold.hu
 


next 5

A mi világunk

Hírek