Hírek / Kultúra

A lápi póc az év hala

2023. január 5. 07:30 Kultúra | Szerző: Fazekas Gábor

A fokozottan védett lápi póc kapta a legtöbb szavazatot a Magyar Haltani Társaság által meghirdetett év hala közönségszavazáson.  
 
A Magyar Haltani Társaság közleménye szerint, a közönségszavazásra december 31-én délig 5805 voks érkezett, ennek alapján alakult ki a végeredmény. 
 
A hazánkban őshonos, a Duna vízrendszerében élő, aprócska, mindössze 8-10 centiméterre növő lápi póc 50 százalékos eredményével jelentős különbségű győzelmet aratott – tette hozzá Harka Ákos, a Magyar Haltani Társaság elnöke.
 
Tájékoztatása szerint a három jelölt közül a nagyobb folyóink gyorsabb szakaszain megtalálható selymes durbincs a voksok 12 százalékával lett a harmadik, míg a képzeletbeli ezüstérmet 38 százalékos támogatottságával a lassú folyószakaszokat és állóvizeket kedvelő csapósügér érdemelte ki. 
 
Az idei év halát jellemezve a társaság elnöke kifejtette: a magyar Vörös könyvben is szereplő, fokozottan védett lápi póc, amelynek eszmei értéke 250 ezer forint példányonként, a Kárpát-medencén kívül csak a Duna alsó szakasza mentén és a Dnyeszter torkolatvidékén él.
 
Amint neve is elárulja, növényekkel benőtt, álló vagy lassan áramló vizek jelentenek igazi otthont számára. A faj egykor tömegesen élt hazánkban, ám a lápok és mocsarak lecsapolását követően visszaszorult azok maradékaiba, a tőzegfejtők gödreibe, valamint csatornákba – mutatott rá Harka Ákos megjegyezve: mivel mára nagyon megritkult, fennmaradásáról egy fajvédelmi program keretében Magyarországon mesterséges szaporítással és a szaporulat kitelepítésével gondoskodnak a szakemberek. 
 
Forrás: Magyar Haltani Társaság
Kép: bnpi.hu


next 5

A mi világunk

Hírek