Hírek / Kultúra

A Magyarország 365 fotópályázat képeiből nyitottak kiállítást

2022. november 25. 06:45 Kultúra | Szerző: Fazekas Gábor

A Magyarország 365 fotópályázatra érkezett alkotások közül 130 képet tekinthetnek meg az érdeklődők január 6-ig Debrecen főutcáján – hangzott el a kiállítás megnyitóján csütörtökön.
 
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára emlékeztetett rá, hogy a négy éve indult pályázat mára az ország legnagyobb fotópályázatává nőtte ki magát.
 
Négy év alatt csaknem 120 ezer alkotást küldtek be a pályázók, ebből csak az idén 38 ezer kép érkezett – tette hozzá, megjegyezve, hogy a tavalyi fővárosi kiállítás után a vidéki városok közül először Debrecen ad otthont a kiállításnak.
 
Dömötör Csaba azt mondta, ez nem véletlen, Debrecen ugyanis a magyar kultúra egyik fellegvára, ami elég ok arra, hogy „a magyar fotográfia is felvonuljon” a városban.
 
Az államtitkár szerint a kiállított képek is bizonyítják, hogy „Magyarország tele van magával ragadó és marasztaló helyekkel, korszakos épületekkel és lüktető közösségekkel”. Örömmel nyugtázta, hogy a kiállított képek között debreceni fotográfusok munkái is szerepelnek.
 
Dömötör Csaba jelezte, hogy a képeket este kivilágítva tekinthetik meg az érdeklődők, de csak 10 óráig, mert igazodtak az energiaválság miatti helyi takarékossági intézkedésekhez.
 
Az államtitkár végezetül arról beszélt, hogy a kiállított fotók sokféle nézőpontból és árnyalatban mutatják be Magyarországot, de egy közös bennük: “nem a tökéletességről szólnak, hanem egy olyan helyről, amelyhez minden napi nehézségeink ellenére makacsul kötődünk, és amelyet szeretünk”.
 
Széles Diána (Fidesz-KDNP), Debrecen turisztikáért is felelős alpolgármestere azt mondta, 2010-től, amióta Fidesz-kormány van Magyarországon, a turizmus paradigmaváltáson ment keresztül: a vidék-Magyarországot is szeretnék „felemelni”, a turisták igazi célpontjává tenni.
 
Debrecen kiemelten fontos helyszín ebből a szempontból, a kormánytól számos lehetőséget kapott, és élt is vele: olyan turisztikai fejlesztési hullámot indítottak el a régióban, amivel magas színvonalon tudják kiszolgálni a vendégeket – tette hozzá.
 
„Magyarország szeretetét szeretnénk átadni a debrecenieknek és az ide látogatóknak” – hangoztatta Széles Diána.
 
Kaiser Ottó fotográfus, a Magyarország 365 fotópályázat zsűrijének elnöke azt mondta, „idén karácsonykor Magyarország fotóalbuma Debrecen főutcáján sétálgatva is fellapozható”.
 
Forrás: MTI
Kép: hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek