Hírek / Sport

A második félidőben verte meg Szlovákiát a magyar női kéziválogatott a VB-nyitányon

2021. december 3. 06:30 Sport | Szerző: Fazekas Gábor

A szünetben még 16–16-os döntetlenre állt a mérkőzés, de a második félidőben összeállt támadójátékának köszönhetően a magyar női kézilabda-válogatott 35–29-re legyőzte a szlovák csapatot a spanyolországi világbajnokság csoportkörének első fordulójában.
 
A Spanyolország keleti részén, Llíriában lejátszott mérkőzés legeredményesebb magyar játékosa Klujber Katrin és Háfra Noémi volt hét-hét góllal, a magyar válogatott két legjobbja közül utóbbit választották a mezőny legjobbjának.
 
A magyar csapat döcögősen kezdte a nyitómeccset, sok hibával játszott. A helyzeteit meglepően jól kihasználó szlovák válogatott eleinte sok kellemetlenséget okozott, a félidő 16–16-os döntetlennel zárult. A második játékrészben azonban már összeszedettebb volt a magyarok csapatjátéka, és a támadójáték is feljavult.
 
A magyarok 18 fős keretéből Szöllősi-Zácsik Szandrát és Tóvizi Petrát nem nevezték a mérkőzésre.
Már a meccs elejétől lelkes, mintegy 15 fős szurkolótábor bíztatta a magyar válogatottat, amely védekezésben nem kezdett jól, ugyanis az októberi Európa-bajnoki selejtezőn nyolc gólig jutott szlovák beálló, Nikoleta Trúnková ezúttal is többször eredményes volt.
 
Gyors ellenakciókból rendre betaláltak a magyarok, 5-4-es hátrány után 8-6-nál már kettővel vezettek, de a korábbi magyar utánpótlás-válogatott Oguntoye Viktória remekül védte a szlovák kaput. Erre alapozva csapata továbbra is jól tartotta magát, beállóból, átlövésből és a szélről is gólokat lőtt, így visszavette a vezetést. A magyar kapuba Bíró Blanka helyett Szikora Melinda érkezett, és mezőnyben is többet változtatott Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány, majd időt kért.
 
Védekezésben összeállt a Planéta Szimonetta, Szabó Laura duó, de ezúttal ők sem voltak hatékonyak, és mivel támadásban sem csökkent a hibák száma, a szünetben döntetlen volt az állás.
 
A szlovák csapat a második félidő elején is sikeresen lassította a játékot, ami neki kedvezett, majd a javuló védekezésnek köszönhetően gyors magyar ellenakciók következtek, és egy 6-0-s sorozattal sikerült meglépni (23-18). A szlovákokat ez sem törte meg, de a hátralévő időben már nem igazán tudták megnehezíteni az immár megfelelő hatékonysággal védekező és támadó ellenfelük dolgát. Golovin kapitány minden cserejátékosának lehetőséget adott, mindannyian jól szálltak a meccsbe, és magabiztosan megőrizték a különbséget a végéig.
 
A szlovákok legeredményesebb játékosa a csapatkapitány Bízik Réka volt nyolc góllal, Trúnková hétszer, Lancz Barbora hatszor talált be. A kapusok közül Szikora hat, Bíró kettő, a túloldalon Oguntoye kilenc védést mutatott be. A két csapat 22. egymás elleni mérkőzésén egy vereség és három döntetlen mellett a 18. magyar siker született.
 
A középdöntőbe a csapatok magukkal viszik a másik két továbbjutó elleni eredményeiket. A küzdelmek négy, egyenként hatcsapatos csoportban folytatódnak, innen az első két-két helyezett kerül a negyeddöntőbe. A csoportkörben a négyesek utolsó helyezettjei az Elnök Kupáért kiírt alsóházi rájátszásban folytatják szereplésüket.
 
A női kézilabda-válogatott szombaton Csehországgal, hétfőn pedig Németországgal találkozik, egyaránt este 20:30-tól. A középdöntőbe az első három helyezett kerül, és magukkal viszik a másik két továbbjutó elleni eredményeiket.
 
Eredmény, csoportkör, 1. forduló, E csoport:
Magyarország-Szlovákia 35-29 (16-16)
Llíria, v.: Christiansen, Hesseldal Hansen (dánok)
lövések/gólok: 53/35, illetve 44/29
gólok hétméteresből: 2/2, illetve 4/4
kiállítások: 4, illetve 6 perc
Magyarország:
Bíró – Márton 3, Háfra 7, Vámos 5, Bordás 3, Klujber 7, Lukács 1, cserék: Planéta, Kácsor 2, Szabó L. 1, Tóth E. 3, Szikora, Fodor, Kovács A. 2, Albek 1, Szemerey, szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir
 
Forrrás: M4Sport
Kép: Twitter


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner