Hírek / Kultúra

A mértékletesség jellemezte az adventi időszakot az étkezésben is a néphagyomány szerint

2020. november 30. 17:03 Kultúra | Szerző: Géczi Emese

Mértékletesség jellemzi az adventi időszakot az étkezésben is. Terendi Viktória muzeológus, a Tornyai János Múzeum néprajzkutatója a Rádió7-nek elmondta, hogy a néphagyományban 2-3 napos böjtöt tartottak ebben az időszakban egészen karácsonyig. Hozzátette, jellemzőek voltak a tészta- és kásaételek, amelyek egy része, például a mákos sütemény manapság is az asztalra kerül. Közlése szerint a napnyugta zárta le az adott napot, így szenteste, különösen az éjféli mise után már lehetet csipegetni a karácsonyi húsételekből, a szármából vagy a hurka-kolbászból is. Terendi Viktória erről részletesen így nyilatkozott: „Az ételeknél a böjti ételek, a tészta- és kásaételek természetesen fogyasztásban voltak. A karácsonyi ételekben maradt meg a leginkább a böjtös időszaknak az emléke, ezért is jelenik meg a szentestén való ételek között a mákos guba, a hagyma- illetve a bableves.”

Kép forrása: agroforum.hu


next 5

A mi világunk

Hírek