Hírek / Egyéb/Archív

A nádcukor üzemanyaggá alakítható

Január 25. 07:45 Egyéb/Archív | Szerző: Fazekas Gábor

A Queenslandi Egyetem kutatói megtalálták a módját annak, hogyan lehet a cukornádat hatékonyabban átalakítani a repülőgép-üzemanyag és más termékek egyik alapanyagává.
 
A müncheni Műszaki Egyetemmel együttműködő UQ-csoport egy bizonyos enzimre összpontosítva felgyorsította a cukor izobutanol nevű vegyi anyaggá történő feldolgozásának leglassabb lépését – hívta fel rá a figyelmet a UQ News cikkét szemléző Greendex.
 
Gary Schenk professzor, az UQ Kémiai és Molekuláris Biotudományok Iskolájának munkatársa elmondta, hogy a megújuló erőforrásból származó izobutanolból üzemanyagokat, műanyagokat, gumit és élelmiszer-adalékanyagokat lehetne előállítani.
 
„Az ezzel a bizonyos enzimmel kapcsolatos kutatásaink azt jelentik, hogy felgyorsíthatjuk a cukornádból származó izobutanol termelési sebességét és hozamát, ami végső soron lehetővé teszi, hogy fenntarthatóan és hatékonyan állítsanak elő különböző termékeket” – mondta Gary Schenk professzor.
 
Általában a biogyártási folyamat során olyan sejteket, mint például az élesztők, használnak termelési platformként, de ebben a kutatásban csak kis mennyiségben használtak egy cukorsav-specifikus dehidratázenzimet. Azzal, hogy a cukrot átalakító enzimek sejtkörnyezeten kívül működtek, megkerülhető a hagyományosabb sejtalapú biogyártási módszerek számos buktatóját.
 
Forrás: hirado.hu
Kép: miele.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner