Hírek / Közélet

A NATO és az EU az ukrajnai fegyvercsempészet veszélye miatt riasztást adott ki

2022. július 15. 06:35 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

Riasztást adott ki a katonai Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) és az Európai Unió az ukrajnai fegyvercsempészet veszély miatt – számolt be a Világgazdaság a Financial Times értesüléseire hivatkozva. A lap szerint az ukrán kormány átfogó fegyverfigyelő és nyomkövető rendszert hoz létre nyugati országok segítségével, amellyel a nemcsak a befelé, hanem a kifelé áramló fegyverek útját is végig tudják kísérni.
 
Az érintett országok felszólítást kaptak, hogy fokozottabban ügyeljék a fegyverszállítások útját, mert a lőfegyverek és a robbanóanyagok illetéktelen kezekbe kerülhetnek. A feketepiac virágzik a fegyverkereskedelemben, ezért sürgős megoldásra van szükség – emelte ki a portál.

 

 

Az Interpol már júniusban figyelmeztetett, hogy az Ukrajnába küldött fegyverek európai bűnözőkhöz juthatnak, és a szervezett bűnözői csoportok erősödni fognak, ahogy a fegyverek elérhetővé válnak.
 
Ezt Bonnie Denise Jenkins amerikai nemzetközi biztonsági miniszter is megerősítette, aki kijelentette, hogy az Egyesült Államok rendkívül komolyan veszi a felelősségét az amerikai gyártmányú védelmi technológiák eltérítésében vagy illegális terjesztésében. Az ügy az Európai Unió belügyminisztereinek találkozóján is téma volt a héten.
 
A lap szerint az ukrán kormány átfogó fegyverfigyelő és nyomkövető rendszert hoz létre nyugati országok segítségével, amellyel a nemcsak a befelé, hanem a kifelé áramló fegyverek útját is végig kísérhetik.
 
A hatóságok állítása alapján ugyanis gyakori, hogy az Ukrajnába küldött fegyverek Lengyelország déli részén landolnak, onnan a határra viszik és szétterítik őket, majd teherautókon és személygépkocsikkal szállítják tovább. Mostantól bemérhető lesz a fegyverek tartózkodási helye, és igyekeznek pontos nyilvántartást vezetni minden egyes tételről.
 
 
Forrás: hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek