Hírek / Közélet

A német külügyminiszter a Nyugat-Balkánra látogat, hogy megakadályozza az orosz befolyás terjedését

Március 10. 06:31 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

A Nyugat-Balkánra látogat Annalena Baerbock német külügyminiszter, aki szerdán este kijelentette, hogy célja megakadályozni Oroszország befolyásának ottani terjedését.

A politikus felkeresi Bosznia-Hercegovinát, Szerbiát, a vitatott jogállású Koszovót, valamint Moldovát.

„Európának hajlandónak kell lennie arra, hogy stratégiai befektetéseket tegyen hosszú távú biztonságába. Ez különösen igaz a nyugat-balkáni országokkal folytatott kapcsolatainkra”– érvelt Baerbock.

Úgy vélekedett, az olyan szereplők, mint Oroszország, akiket nem érdekel Európa jövője, és nem félnek attól, hogy újra kirobbantják a megoldatlan konfliktusokat, beszivárognak (Európának) erre a nyitott szárnyára.

„Azért megyek a Nyugat-Balkánra, hogy meghallgassam, mit várnak tőlünk az ottaniak, de azért is, hogy világossá tegyem, nem hagyjuk, hogy Moszkva terjessze befolyását ebben a régióban Európa szívében” – mondta a német miniszter.

A politikus azzal is érvelt, hogy Moldova jobban érzi az ukrajnai események következményeit, mint más országok. Meg kívánja tudni, hogy Németország milyen támogatást nyújthat az országnak.

„Nem hagyhatjuk, hogy az Oroszország által kiváltott sokkhullám átterjedjen más európai országokra is. Moldova számíthat a német és az európai szolidaritásra” – fejtette ki Baerboc.


Forrás: MTI, hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner