Hírek / Sport

A nordic walkinggal többet tehetünk az egészségünkért, mint gondolnánk

2022. május 29. 08:00 Sport | Szerző: Fazekas Gábor

Becslések szerint hazánkban mintegy másfél millió embert érint a cukorbetegség, míg csaknem három és fél millió honfitársunk szenved a magas vérnyomástól. A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége és a Magyar Hypertonia Társaság most együtt hívja fel a figyelmet a népbetegségekre és a sport jótékony hatásaira: a Botra fel! kampányhoz május 28-án számos városban csatlakozhatnak az érdeklődők, hogy egy közös nordic walking sétán ismerkedhessenek meg ezzel a minden korosztály számára élvezetes mozgásformával.
 
A becslések szerint hazánkban másfél millió ember cukorbeteg. Egy részük nincs tisztában az állapotával, holott a rendszeres szakorvosi kontroll, a tudatos táplálkozás és a mozgásgazdag életmód elengedhetetlen a súlyos szövődmények elkerülésének érdekében.
 
Május 28-án negyedjére is útnak indul az országos Botra fel! kampány, melyet a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége indított el 2017-ben. A kezdeményezés fő célja az, hogy felhívja a figyelmet az egészségünket fenyegető, gyakran diagnosztizálatlan népbetegségekre – amilyen a diabétesz és a magas vérnyomás is –, illetve arra, milyen fontos szerepet játszik a hatékony terápiában a rendszeres testmozgás.
 
Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének elnöke a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, a cukorbetegség megelőzése nagymértékben rajtunk múlik.
 
Az egyes típusú cukorbetegség hamar kiderül, nagyon szignifikáns tünetei vannak, és elsősorban a fiatal korosztályt érinti. A kettes típusú cukorbetegség viszont alattomosan öt–tíz évig is bennünk rejtőzik – magyarázta.
 
A kampánnyal kapcsolatban elmondta, sokáig keresték azt a mozgásformát, amit súlytól, kortól, kedvtől és nemtől függetlenül lehet csinálni. Így esett a választás a nordic walking sétára.
 
„Egy pár botra és egy pár kényelmes sportcipőre van csak szükség” – mutatott rá. Kevesen tudják, hogy eredetileg közel száz éve, a finn sífutók számára fejlesztették ki, hogy a szezonon kívül is edzhessenek, az utóbbi években viszont egyre többen fedezik fel maguknak ezt a sportot.
 
Összesen 11 megye 24 városában, többek között Budapesten, Gödöllőn, Győrben, Kaposváron, Nyíregyházán, Székesfehérváron, Veszprémben, Szegeden, Tatabányán, Gödöllőn vagy Szombathelyen vehetnek részt az érdeklődők a közös nordic walking élménysétán.
 
Forrás és kép: ridikul.hu


next 5

A mi világunk

Hírek