Hírek / Közélet

A PC-alkatrészeket is elérte a visszaesés

2022. június 29. 07:45 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

A fogyasztói és az üzleti piac keresletének erőteljes visszaesése már a PC-piacra is hatással van.
 
Mivel az ukrajnai háború okozta meredeken emelkedő infláció miatt világszerte zuhannak az eladási számok, ezért az alaplapgyártók jelentősen csökkentették a 2022-re vonatkozó előrejelzéseiket. A DigiTimes tajvani IT-hírportál szerint a számítógépek piacán is erősen visszaesett a kereslet és emiatt az olyan gyártók, mint az Asus és a Gigabyte - melyek együtt a piac kétharmadát birtokolják - nem tudják növelni eladásaikat, még úgy sem, hogy összeszerelt PC-ben együtt értékesítik az alaplapokat és a grafikus kártyákat. Ennek oka, hogy az elmúlt időszakban az utóbbiak iránt is csökkent a kereslet.
 
A magas infláció mellett az is problémát jelent, hogy a legfontosabb PC-alkatrészek beszállítói jelenleg a vártnál jóval kevesebb terméket értékesítenek. Ezért jelentősen lejjebb szállították a 2022-re vonatkozó várakozásaikat, amelyek a koronavírus-járvány előtti szintnél is alacsonyabbak. Súlyosbítja a helyzetet, hogy az új AMD és Intel processzorok megjelenésétől sem várható javulás.
 
Az Asus már csak 14 millió alaplap eladására számít, ami a tavalyi 18 milliós csúcsértékhez képest jelentős csökkenést jelent. A világjárvány előtt legutóbb 16,4 millió eladást értek el, ami a gyengülő piacot tekintve már nem volt különösebben magas szám. A Gigabyte a tavalyi 13 millió darabos értékesítés után 2022-re csak 9,5 millió alaplap eladására számít. Összességében az alaplapok piaca a források szerint idén valószínűleg mintegy 10 millió darabbal zsugorodik.
 
Érdekesség, hogy iparági bennfentesek szerint inkább a piaci kereslet közelmúltbeli megugrása volt az anomália, amit a videókártyák hiánya okozott. Ez a kínálati egyensúlyhiány lehetővé tette az olyanok számára, mint az Asus és a Gigabyte, hogy elősegítsék az alaplapok értékesítését azáltal, hogy azokat GPU-kkal kapcsolták össze, ami gyakorlatilag arra kényszerítette az ügyfeleket, hogy az alaplapjaikat is vásárolják meg, ami a szokásosnál magasabb eladási mennyiséghez vezetett. Rengeteg ember, aki videókártyára vágyott, előfordult, hogy előre elkészített PC-t vásárolt, olyan egyéb összetevőkkel együtt, amikre egyébként nem volt szüksége.
 
Az iparág szerint csak akkor javulhat ismét a helyzet, ha az ukrán-orosz háborúnak, a világjárványnak és az infláció hatásainak vége lesz. Mivel a kriptovaluta-bányászat egyre kevésbé vonzó a különböző fizetőeszközök árának közelmúltbeli erőteljes esése miatt, az ágazat ebből az irányból sem számíthat kompenzációra. Elég nagy a valószínűsége, hogy a közeljövőben a kriptovaluták-árfolyamának összeomlása és az egekben lévő energiaárak miatt a bányászok tömegével kezdik el árulni a felszerelésüket, miközben a jelenlegi generációs készletek eladatlanok maradnak, ahogy közeledünk a következő generációs termékek piacra dobásához. Mindez azt jelenti, hogy az alaplapgyártók valószínűleg nem tudnak visszatérni az együttes értékesítéshez, a GPU-kkal való összecsomagoláshoz.
 
Forrás: sg.hu
Kép: pcworld.com


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner