Hírek / Egyéb/Archív

A rendszeres, élénk séta is csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát

2022. március 4. 07:15 Egyéb/Archív | Szerző: Fazekas Gábor

Csaknem 650 ezer embert vizsgáltak kilenc éven keresztül, és az alanyokat edzettségi szint szerint öt csoportba osztották. Az éveken át tartó vizsgálat után megállapították, hogy a fizikailag aktívabb személyeknél kisebb a valószínűsége az Alzheimer-kór kialakulásának. A tudósok az eredményeket tavasszal ismertetik részletesen az Amerikai Neurológiai Akadémia találkozóján.
 
A fizikailag fittebb embereknél kisebb valószínűséggel alakul ki Alzheimer-kór, mint a kevésbé fitt embereknél – derült ki egy vasárnap közzétett előzetes tanulmányból, amit a Science Daily ismertetett.
 
A tanulmány egyik izgalmas eredménye az, hogy ahogy az emberek fittségi állapota javult, úgy csökkent az Alzheimer-kór kockázata – mondta Edward Zamrini, a tanulmány társszerzője, az Amerikai Neurológiai Akadémia tagja. Hozzátette, hogy az emberek javíthatnak fizikai fittségük állapotán, ami remélhetőleg évekkel később csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét.
 
A vizsgálatban 649 605 átlagosan 60 év körüli katonai veterán, döntő többségükben fehér férfi vett részt, akik a washingtoni veterán egészségügyi igazgatóság adatbázisában szerepeltek. A résztvevőket mintegy kilenc éven keresztül követték nyomon. A vizsgálat kezdetekor egyik alany sem szenvedett Alzheimer-kórban. A kutatók meghatározták a résztvevők kardiorespiratorikus állapotát, ami azt méri, hogy a szervezet mennyire hatékonyan szállítja az oxigént az izmokhoz, és az izmok mennyire képesek az oxigént felvenni testmozgáskor.
 
A legmagasabb fittségi szintet a középkorú és idősebb embereknél heti két és fél órányi vagy annál hosszabb ideig tartó, élénk gyaloglással lehet elérni.
 
A résztvevőket öt csoportba osztották a fittségi állapotuk alapján. Az alanyok futópados teszten is részt vettek, ami a terhelhetőségüket mérte, a csoportok kialakításában ez is szerepet játszott.
 
A legalacsonyabb fittségi szinttel rendelkező csoportban ezer személy/évre levetítve 9,5 esetben alakult ki Alzheimer-kór. A legfittebb csoportban ez a szám 6,4, a második legfittebb csoportban 7,2, a középsőben 7,4, míg a második leggyengébb csoportban 8,5 volt az esetszám.
 
A megbetegedések aránya tehát a fittségi szint növekedésével párhuzamosan csökkent.
 
A fenti eredmények után a kutatók korrigálták az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát befolyásoló egyéb tényezőket, és arra az eredményre jutottak, hogy a legfittebb csoportba tartozóknál 33 százalékkal kisebb volt az Alzheimer-kór kialakulásának a valószínűsége, mint a legkevésbé fitt csoportnál. A második legfittebb csoportban 26 százalékkal, a középsőben 20 százalékkal, a második legkevésbé fitt csoportnál pedig 13 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki a betegség, mint a legkevésbé fitt csoport tagjainál.
 
Jelenleg nincs megfelelő kezelés a betegség megelőzésére vagy az előrehaladásának a megállítására, éppen ezért az elképzelés, miszerint az aktivitás egyszerű növelésével némileg csökkenthetjük az Alzheimer-kór kialakulásának a kockázatát, nagyon ígéretes – magyarázta Edward Zamrini. „Reméljük, hogy egy egyszerű és egyénre szabott skálát tudunk kidolgozni, hogy mindenki láthassa azokat az előnyöket, amiket a fittség fokozatos javulása eredményezhet” – tette hozzá.
 
Az előzetes tanulmányt részletesen április elején mutatják be az Amerikai Neurológiai Akadémia találkozóján.
 
Forrás: hirado.hu
Kép: pixabay.com


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner