Sipos József növényorvos a salátafogyasztás fontosságára hívta fel a figyelmünket.
Értékes levélzöldségünk a saláta. A 110 kg/év/főt meghaladó zöldségfogyasztásunkból a fejes saláta alig tesz ki 1 kg-ot. Az európai országokban lényegesen nagyobb a fogyasztási kedv a saláta iránt. Az olaszok, spanyolok, franciák 135-140 kg-os fogyasztásának több mint 12%-a, levélzöldség.
A hazai termesztés során láthatjuk, hogy a vízkultúrás termesztés esetén, a paprikát, a paradicsomot hosszú kultúrában termesztik, sem időben, sem technikailag nem fér be a saláta e technológiák folyamatába. Jelenleg a termesztése a kevésbé korszerű, többnyire fűtetlen fóliák alatt valósul meg, jelentéktelen méretű szabadföldi és átmeneti takarásos termesztés mellett. A Csongrád-Csanád megyei Zákányszéken, Dobó Zoltán családi gazdaságában ismerkedtünk a salátatermesztés jelenével és a jövőbeli lehetőségeiről. A HírTv, Soroló című műsorában láthatjátok e szakmai munkát és beszélgetést. Örültem és köszönöm az interjú lehetőségét.