Hírek / Egyéb/Archív

A sivatagban barangol és magokat ültet az A’seedbot nevű robot

Január 14. 22:00 Egyéb/Archív | Szerző: Fazekas Gábor

A gép tervezőjének célja, hogy sokkal zöldebb környezetet alakítson ki a sivatagos táj helyett az Egyesült Arab Emírségekben.
 
Az A’seedbotot Mazyar Etehadi, a Dubaji Design és Innovációs Intézet hallgatója tervezte azzal a céllal, hogy oázissá alakítsa a kietlen sivatagos környezetet – írja a Yanko Design.

 

 

A robot önállóan közlekedik, és a felső felületére szerelt napelemekből nyeri az energiát.
 
A tagadhatatlanul erős Wall-E hangulatot idéző robot elsődleges feladata, hogy magokat ültessen a talaj nedvesebb részeire, ahol van esélye kicsírázni a növényeknek, ezzel pedig segítsen a kopár föld megművelésében.
 
Az előlapon található két ultrahang-érzékelő segítségével a robot felméri az előtte lévő terepet, míg a mozgatható kis fejecske segítségével különböző irányokba nézhet a megfelelő út kiválasztásához. Miután eldöntötte, milyen irányba szeretne tovább haladni, a lapát alakú lábak segítik az A’seedbotot, hogy előrenyomja magát és még irányt is váltson.
 
Végül a robot vége a talajnak támaszkodik, és azonnal belenyomja a magokat a homokba ott, ahol a robot szükségesnek tartja. Belső feldolgozó egysége segít a robotnak felmérni a terepet, kiválasztani a vetőmagok elültetési helyét, és néhány naponként felügyelni azokat, míg a tetején lévő napelemek segítik a robotot érzékelni, hogy milyen erős a nap sugárzása, miközben kényelmesen ellátják energiával is, amely a belső akkumulátorában tárolódik.
 
„A robot napelemekkel van felszerelve, hogy nappal töltsön, éjszaka pedig navigáljon a terepen, azonosítsa a termékeny területeket, jelentést készítsen róluk a szenzoraiból és a navigációs rendszeréből nyert adatok alapján” – nyilatkozta a tervező, Mazyar Etehadi.
 
A gép egyelőre még tesztfázisban van, vagyis csak néhány próbautat tett a homokban, de a jövőben a sivatagot járó robot, társaival együtt megvalósíthatja Etehadi elképzelését egy sivatagi zöld környezet kialakításáról, amely teljes egészében a gépek tevékenységére lenne bízva, mivel az ültetés mellett a csírák állapotának ellenőrzését is a robotok végeznék.
 
Forrás: hirado.hu
Kép: Twitter


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner