Hírek / Kultúra

A szüret és a fosztóka is fontos volt a vásárhelyiek életében

2022. szeptember 21. 08:45 Kultúra | Szerző: Megyeri József

Számos népszokás kapcsolódott a szeptemberhez a 19. század végén és a 20. század elején Hódmezővásárhely környékén. Terendi Viktória néprajzkutató a Rádió 7-nek elmondta: elődeink a termények feldolgozásával kezdték meg az őszt. Lekvárt főztek, tarhonyát készítettek, valamint népszerűek voltak a munkához kapcsolódó társasági események is, mint például a szüreti mulatság és a kukoricatörés utáni fosztóka.

„A fosztóka egy olyan társasági összejövetel volt, amelyen több generáció tudott együtt dolgozni és szórakozni. Mesékkel, igaz történetekkel és énekekkel múlatták az időt, amik által egy különös hangulatú esemény alakult ki. Ilyenkor hagyományosan főtt kukoricát és különböző süteményeket fogyasztottak, valamint egy kis előző évi bort is megkóstoltak” – ismertette Terendi Viktória.

A témáról bővebben szeptember 23-án, pénteken délelőtt 10 órától, a Rádió 7 Közös Nevező című műsorában hallhat!


next 5

A mi világunk

Hírek