Hírek / Közlekedés és kék hírek

A trükkös csalók veszélyére figyelmeztet a Kisteleki Rendőrkapitányság

Szeptember 24. 08:00 Közlekedés és kék hírek | Szerző: Fazekas Gábor

Évről évre felbukkannak a házaló árusok Magyarország egész területén. Vannak közöttük valós portékát árusító kereskedők, de sajnos akadnak olyanok is, akik csak a lakásba szeretnének bejutni és az ott található értékeket megkaparintani.
 
A legegyszerűbb megoldás, ha keresztkérdéseket teszünk fel az adott személynek. Ilyen kérdések lehetnek az alábbiak:
  • Van az adott termék más színben, méretben ott nála a helyszínen.
  • Tud-e számlát adni a termékről (kizárólag ezzel tudja érvényesíteni a vásárló a fogyasztóvédelmi igényeit, jogait).
  • Meg tudja-e mondani a vállalkozás vagy a bolt címét, amit képvisel.
 
Ha ezekre a kérdésekre nem tud válaszolni vagy nem tudja teljesíteni, akkor érdemes az adott embertől elköszönni és a lakás ajtaját becsukni.
 
Fókuszban a trükkös csalások és lopások elkövetői, akik az emberek jóhiszeműségére alapozva, változatos módszerekkel igyekeznek a lakásokba bejutni és különböző kitalált indokokra hivatkozással megpróbálnak pénzt, vagy értékeket kicsalni az ott lakóktól.
 
Az áldozattá válás elkerülése érdekében szem előtt kell tartani az „unokázós csalások”, az átverős hirdetések, a gyanúsan kedvező árú termékek vásárlásának és a hihetetlenül előnyös életjáradékok megkötésének gyakoriságát.   
 
Jó ha tudjuk, hogy a szabálysértésekről szóló törvény értelmében, „Aki közterületen vagy nyilvános helyen, olyan módon koldul, hogy a járókelőket, illetve a nyilvános helyen jelenlévőket pénz átadása céljából leszólítja, továbbá az is, aki házról házra, illetve lakásról lakásra járva kéreget, szabálysértést követ el.”
 
Amennyiben úgy érzi, hogy áldozattá vált értesítse a rendőrséget a 112-es egységes segélykérő hívószámon!
 
Forrás és kép: kistelekjaras.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner