Hírek / Kultúra

A VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozóval indult a fesztivál szezon

2021. július 2. 06:15 Kultúra | Szerző: Fazekas Gábor

A legfontosabb, hogy a visegrádi (V4) országok minél jobban megismerjék egymás kultúráját – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a csütörtökön kezdődött magyar V4-es elnökség kulturális nyitó ünnepsége alkalmából Nagymaroson tartott doorstep sajtótájékoztatón.
 
Az eseményen elhangzott, hogy a Nagymaroson június 23-án kezdődött, a héten zárult 8. VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó egyben a magyar elnökség kulturális nyitó ünnepsége volt. Rétvári Bencea sajtótájékoztatón a V4-ek politikai és gazdasági együttműködése mellett a kulturális együttműködés fontosságára hívta fel figyelmet.
 
Hozzátette, hogy mind a négy nemzet megtapasztalhatta a történelem során, hogy a térségbe lépő birodalmak – bármerről is érkeztek, nyugatról, keletről vagy délről – a kultúrát a saját maguk céljaira használták és a saját kultúrájukat akarták ezekbe az országokba exportálni.
 
A V4-ek kulturális együttműködése viszont teljesen más alapokon áll, egymás tisztelete mellett a legfontosabb, hogy egymás kultúráját minél jobban megismerjük – fűzte hozzá az államtitkár.
 
Sztáray Péter András, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára arról beszélt, hogy nagyon fontos Magyarország számára, hogy két év után ismét átveheti a Visegrádi
 
Négyek elnökségét, ezért a Külgazdasági és Külügyminisztérium részéről nagyon komoly és összetett programot állítottak össze, ami a politikától, a honvédelmen, a gazdaságon keresztül a kultúráig terjed. Azért is jelentős ez, mert a kultúra fejezi ki azt a közép-európai összetartozást, amellyel jobban megérthetjük egymást – tette hozzá.
 
Joanna Urbanska, a budapesti Lengyel Intézet igazgatója sok sikert kívánok a magyar elnökséghez. Mint fogalmazott: „megtisztelő, hogy a Lengyel Nagykövetség és a Lengyel Intézet nevében átadhatom Magyarországnak a VéNégyes elnökséget a kulturális gála keretein belül".
 
Fekete Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára arról beszélt, hogy Európában Magyarország színházai, koncertterei, fesztiváljai nyithattak először, mert példamutató fegyelemmel tudtuk megvívni a harcot a járvány ellen. Kulturális programok tucatjaival fogjuk a VéNégyekkel együtt megmutatni Európának, hogy hogyan kell az életet újra beindítani – emelte ki.
 
Kis Domonkos Márk, a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó igazgatója arról beszélt, hogy három hét alatt sikerült megszervezniük a nemzetközi kulturális fesztivált és ezzel elsőként nyitották meg a nemzetközi fesztiválpiacot a visegrádi régióban.
 
Forrás: hirado.hu
Kép: csodalatosmagyarorszag.hu
 


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner