Hírek / Sport

A világ legjobbjai közé lépett az áruházban dolgozó magyar bokszolónő

2021. szeptember 21. 08:15 Sport | Szerző: Fazekas Gábor

A Global Sport Event, a WBL és a GBU Európa-bajnok versenyzőnője, Magyar Kinga eltökélt és céltudatos a jövőjét illetően. Edzője pedig, - aki egyben menedzsereként és prómótereként is segíti –, mindenben támogatja a 10 mérkőzés óta veretlen bajnoknőt.
Magyar Kinga szeptember 3-án, Olja Kljajic ellen hódította el a WBC Francia Nemzetközösségi-övét, a Francophone-t. A szerb ökölvívó a negyedik menet után már nem tudta folytatni a mérkőzést. Magyar a meccsért kapott teljes összeget az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika onkológiai osztályának ajánlotta fel.
 
A szegedi sportolónak és edzőjének, Simon Zsoltnak célja a világbajnoki öv megnyerése, azonban előtte még fontos feladat vár rájuk – a frissen megnyert Francophone-öv megvédése.
 
Kezdjük a legelején. Hogyan ismerkedett meg az ökölvívással?
 
Magyar Kinga: 17 évesen a munkahelyemen ismertem meg Zsoltot, az ő hívására mentem le először a terembe.
 
Simon Zsolt: Akkoriban nekem volt egy amatőr ökölvívó klubom és szóba került, hogy kipróbálná ezt a sportágat. Egy erős év után sikerült egy amatőr bajnoki címet nyernie.
 
Mikor döntötte el, hogy komolyabban, versenyszerűen foglalkozna a boksszal?
 
Kinga: Az amatőr ökölvívás befejezése után egy évig nem mentem le az edzőterembe. Akkoriban szerelmes voltam, és ahogy az lenni szokott, minden mást kizártam. Egy évvel később találkoztam újra Zsolttal, de már egy másik klubnál dolgozott és mondta, hogy menjek le – próbáljuk meg újra.
 
Zsolt: Voltaképp így is történt. Mondtam Kingának, hogy próbáljuk meg újra, mert úgy gondoltam, megvan ehhez a sporthoz a tehetsége, a testalkata és a fizikuma is. Így újra edzésbe állt, és onnantól profiként folytatta a karrierjét.
 
Hogy tudta a civil életét és a tornákra való felkészülést, edzéseket összeegyeztetni?
 
Kinga: A fő munkahelyem továbbra is egy ismert hipermarket és a napi 8-9 óra munka mellett minden szabadidőmben igyekszem a boksszal foglalkozni. Minden felkészülés első fázisa az alapozás, ami futásból és erősítő gyakorlatokból áll, ezután jönnek a technikai edzések és a sparringok (edzéseken szabad küzdelmek párban – a szerk.). Arra nagyon figyelünk, hogy a heti tíz alkalom mindig meglegyen ebben az időszakban.
 
Zsolt: Kinga minden nap szorgalmasan, de legalább egy héten hatszor két és fél órát edz, ami tiszteletre méltó és bizonyítja az elhivatottságát.
 
Nem indult makulátlanul a karrierje a profik között, öt mérkőzés mellett négy vereség, aztán egyik győzelem a másikat követte és jelenleg tíz meccs óta nem talált legyőzőre. Mi történt, mivel kerekedett felül a kezdeti nehézségeken?
 
Zsolt: A kezdetekben nem én voltam Kinga menedzsere, hanem egy akkori ismerősöm, aki egy jó bokszmenedzsernek vallotta magát és azt mondta, a szárnyai alá fogja venni, egyengeti a karrierjét. Ez sajnos nem teljesen így történt, én pedig idővel megalapítottam a saját promóciómat. Azóta csak velem dolgozik, mint promóterrel és edzővel.
 
Az első öt mérkőzése Szerbiában, Svédországban, Franciaországban és Finnországban akkor az előző promóternek tudható be?
 
Kinga: Igen. Volt, hogy két súlycsoporttal feljebb lévő ellenfélhez vittek bokszolni, de nem bánom, mert ebből is erőt tudtam meríteni és tanulni.
 
Zsolt: Ez is pozitív irányban befolyásolta a karrierjét, hiszen akkor azok top bokszolók voltak, akikhez őt vitték, de nem vette el a kedvét a vereség.
 
Sokan mondják, hogy teljesen más az amatőr és a profi boksz. Mennyire volt nehéz az átállás, miben volt más amatőrként és a profik között boldogulni?
 
Kinga: Mind a kettő természetesen ökölvívás, viszont teljesen más alapokon nyugszik. Míg az amatőröknél három menetre készülnek, ami egy pörgős, tempós bunyót jelent, addig a profiknál, egy címmeccsnél tíz menetre készülünk, ez sokkal megfontoltabb, higgadtabb küzdelmet eredményez. Teljesen más a felkészülés és az ütésszám, taktikusabbá kellett válnom.
 
Zsolt: Tulajdonképpen változtattunk a felkészülésen és az általános edzések struktúráján. Nehezebb átmenetre számítottam, de Kinga remekül veszi az akadályokat, ahogyan ezt is.
 
A WBC övéért kiírt harcra egy 15-ös listából választhattak ellenfelet. Miért a szerb Olja Kljajic mellett döntöttek?
 
Zsolt: Próbáltunk olyan ellenfelet találni, aki a közel másfél éve húzódó Covid-helyzet ellenére is biztosan be tud utazni az országba és biztosan itt tud lenni a megfelelő időpontban.
 
Kinga: Ezért választottunk a legközelebbi országból, Szerbiából. Próbáltunk a lehető legbiztosabbra menni, hogy végre összejöjjön ez a meccs.
 
Hogyan működik ez a 15-ös lista, mi alapján kapták meg a neveket?
 
Kinga: A profi ökölvívásban két rangsor van, amit elfogad a világ. Van az úgynevezett független raglista, a BoxRec. Itt súlycsoport szerint, külön férfi és női kategóriákba vannak sorolva a versenyzők és van a négy nagy világszervezetnek egy saját listája (WBC, WBA, IBF, WBO – a szerk.), ami esetenként 10 vagy 15 főből áll.
 
Zsolt: Mi ebből a listából szabadon választhattunk, aztán a két menedzsernek kellett megegyeznie, jelen esetben nekem és Olja menedzserének, hogy ez a cím összejöhessen.
 
A Follow The Flow együttes, Nem tudja senki című számára vonult be a ringbe. Miért pont ezt a dalt választotta és mit jelent ez az Ön számára?
 
Kinga: Amikor elkezdtük Zsolttal a közös munkát azon gondolkoztam, hogy mi az a dal, ami hozzám a legközelebb áll. Megmutattam Zsoltnak és mondtam, hogy ez valójában az életutam juttatja eszembe és ez erőt ad nekem mielőtt felmegyek a ringbe.
 
Milyen volt egy Önnél magasabb rivális ellen küzdeni? Tartott ettől korábban és tudatosan kerülte a magasabb bokszolókat?
 
Kinga: Lehet, hogy egy kissé nagyképűen hangzik, de nem tartok senkitől. Súlycsoportot váltottam és már váltósúlyban bokszolok, ami azt jelenti, hogy sűrűbben elő fog fordulni, hogy magasabb ellenfelek jönnek szembe velem.
 
Zsolt: Egy súlycsoporttal lejjebb, kisváltósúlyban nagyon ritkán fordult elő még Kinga magasságú lány is, viszont most már sűrűbben megesik majd, hogy 175-178 centiméteres riválisok ellen kell majd bokszolnia.
 
A Francophone-övért – ami a Francia Nemzetközösségi-öv a WBC-nél – menő mérkőzésen a negyedik menet után Kljajic nem jött ki a folytatásra, ezzel kapcsolatban a szerb versenyző bicepszsérüléséről szóltak a hírek. Egyértelműen dominálta addig is a mérkőzést, de ha nincs ez a sérülés, kiütés lett volna a küzdelem vége?
 
Kinga: Tele voltam adrenalinnal, de úgy emlékszem, hogy Zsolt azt kérte, váltsak tempót és még nagyobb ütéseket vigyek be. Szerintem le tudtam volna zárni a meccset az ötödik menetben. Most egy kicsit csalódottak voltunk, mert tíz menetre készültünk, nagyon sajnálom, hogy Olja nem tudta folytatni.
 
Zsolt: Kizártnak tartom, hogy végigment volna a tíz menet és biztos vagyok benne, hogy az ötödikben be tudta volna fejezni. Ezt a sarokban meg is beszéltük – kértem, hogy legyen erőszakosabb.
 
Mi volt a legelső gondolata, amikor megnyerte a WBC övét?
 
Kinga: Egy álmom vált valóra, kimondhatatlanul boldog voltam, beérett a munkánk gyümölcse. A világ legnagyobb szervezetének regionális bajnoka lettem, ez nem csak az én-, hanem szerintem minden profi ökölvívó álma is.
 
Forrás: M4Sport
Kép: Facebook


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner