Hírek / Sport

A világbajnokság házigazdájának legyőzésével kezdett a férfi pólóválogatott

2023. július 17. 06:45 Sport | Szerző: Fazekas Gábor

A házigazda Japánt 16-8-ra győzte le első világbajnoki csoportmeccsén a férfi vízilabda-válogatott.
 
vizes világbajnokság, férfi vízilabda, C csoport:
Magyarország–Japán 16-8 (4-4, 3-2, 3-1, 6-1)
gólszerzők: Zalánki, Jansik 4-4, Vámos, Varga D. 2- 2, Angyal, Manhercz, Nagy Á., Német 1-1, illetve Takata, Szuzuki 2-2, Adacsi, Inaba, Vatanabe, Okava 1-1
 
Magyarország: Vogel – Angyal, Manhercz, Német, Zalánki, Varga D. Jansik Sz. – cserék: Pohl, Vámos, Nagy Á., Fekete, Vigvári Ve., Lévai (kapus)
 
Ugyan nem telt ház, de a vasárnapi női játéknaphoz képest szép számú közönség – még néhány fős keménymagja is volt a hazaiaknak – fogadta a csapatokat, amelyek az előző két olimpián is találkoztak egymással, Rióban (17-7) és Tokióban (16-11) is magabiztos győzelmet arattak a magyarok.
 
A 15 fős keretből Varga Zsolt szövetségi kapitány Molnár Eriket és Vigvári Vincét nem nevezte a találkozóra, amelynek első góljára közel két és fél percet kellett várni: ekkor Zalánki Gergő egy kapufás találattal csendesítette le a csarnokot. Az olasz Pro Reccóval egymást követő két idényben Bajnokok Ligája-győztes, balkezes magyar a következő támadásnál is megvillant, majd érkezett a hangorkánt okozó első hazai gól is. A japánok lefordulás után Adacsi Szeija szép ejtésével egyenlítettek, de jött a másik balkezes magyar bombázó, a 2017-es hazai rendezésű vb-n a legjobbnak választott Vámos Márton, aki Zalánkival ellentétben a rövidbe húzta vissza a labdát. A japánok egy védekezési hibát kihasználva egalizáltak, Vogel Somának nem volt esélye a közeli húzás ellen. A házigazdák 24 másodperccel a negyed vége előtt távoli lövéssel – először a meccs során – megszerezték a vezetést, de Német Toni még egyenlíteni tudott a dudaszó előtt.
 
A második negyed elején újra Zalánki zúdított nagy erővel a hálóba, a túloldalon azonban a blokkoló kezek takarásában Vatanabe Taijo távolról meglepte Vogelt. Egy újabb távoli bombával ismét a japánok szerezték meg a vezetést, de a túloldalon egyéni megoldással egyenlített a magyar vb-rekorder, a kilencedik ilyen tornáján szereplő olimpiai bajnok Varga Dénes. A magyarok Nagy Ádám révén vették vissza az előnyt, így két negyed után 7-6-ra vezettek.
 
A harmadik negyed elején a csapatkapitány Jansik Szilárd is feliratkozott a gólszerzők közé, ötméteresből. A magyarok védekezése hellyel közzel rendben volt, a japánok ennek ellenére újra felzárkóztak, de a túloldalon Vámos azonnal válaszolt. A hazaiak kissé mintha fáradni kezdtek volna, Jansik közeli ejtéssel növelte háromra a különbséget, majd egy kiállítás után Varga Zsolt időt kért, de Zalánki közeli próbálkozását a japán cserekapus hárította.
 
A záró nyolc percre Lévai Márton is lehetőséget kapott a kapuban. A magyarok közül Angyal szerezte meg első világbajnoki gólját, majd Zalánki süllyesztette el a japán hálóőrt, ezt követően pedig kihagyhatatlan helyzetbe hozta Jansikot. A japánok elkészültek az erejükkel, már volt, hogy a támadóórát sem vették észre és fórban sem látszódott, hogy többen lennének a vízben. A kétszeres különbség (14-7) Manhercz Krisztián első góljával alakult ki, a japánok viszont egy megpattanó labdának köszönhetően lezárták hosszabb gólcsendjüket. Elöl Varga könnyedén forgatta be emberét és lőtt a hálóba, majd Jansikot szolgálta ki finom mozdulattal. Hátul Lévai hátrányban védett nagyot, majd a japán cserekapus is bizonyított a végén.
 
Varga Zsolt együttese szerdán vélhetően a csoportelsőségért Horvátországgal ellen ugrik medencébe, majd pénteken Argentínával találkozik. A vébéről a két döntős kvótát szerez a jövő évi párizsi olimpiára.
 
a csoport másik meccsén:
Horvátország-Argentína 24-5 (8-2, 4-1, 7-0, 5-2)
 
Forrás és kép: M4Sport


next 5

A mi világunk

Hírek