Hírek / Közélet

Áder János: a klímasemlegesség elérése érdekében komoly döntések várnak a következő generációra

2021. október 4. 14:57 Közélet

    A klímasemlegesség elérése érdekében komoly döntések, fejlesztések, beruházások várnak a felnövekvő generációra a következő 30 évben - hangsúlyozta a köztársasági elnök hétfőn Budakeszin, a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium diákjainak tartott klímavédelmi tanórán.
 
    Áder János kiemelte: Magyarország célul tűzte ki, hogy 2050-re eléri a klímasemlegességet, ehhez csökkenteni kell az üvegházhatású gázok kibocsátását és növelni az erdőterületeket, az elnyelőket.
 
    Mint mondta, 1990 óta 32 százalékkal csökkent a hazai szén-dioxid kibocsátás, ugyanakkor évente még mindig 64-65 millió tonna szén-dioxid kerül a légkörbe, és a hazai erdők ennek 10 százalékát sem tudják semlegesíteni.
 
    A megoldásokról szólva Áder János egyebek mellett felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt öt évben minden esztendőben csaknem megduplázódott a naperőművi kapacitás Magyarországon. Különösen kedvezőnek nevezte, hogy idén júniusban és júliusban a naperőművek által megtermelt áram mennyisége nagyobb volt, mint amit a még működő szenes erőmű, a Mátrai Erőmű megtermelt.
 
    A paksi atomerőmű két új blokkjával és a következő nyolc évben létrejövő naperőművi kapacitásokkal 2030-ra a Magyarországon megtermelt áram 90 százaléka szén-dioxid mentes lesz - jelezte a köztársasági elnök.
 
(MTI)
Kép forrása: index.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner