Hírek / Közélet

Áder János: A magyar érdekek és értékek képviseletére vállalkoztam

2022. május 8. 05:54 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

Kétszer ötéves ciklus után hétfőn távozik posztjáról Áder János köztársasági elnök. Az állmafő úgyvéli: főbb vállalásit teljesítette. A magyar érdekek és értékek képviseletére vállalkozott- mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában. De beszélt egyebek mellett emlékezetes találkozóiról, a magyar katonáknak főzött halászléról és jövőbeni terveiről – közölte az M1 Híradó.
 
Tíz év után nyugodt szívvel hagyja el a Sándor palotát, hiszen főbb vállalásait teljesítette Áder János – ezt mondta a leköszönő köztársasági elnök a Magyar Nemzetben megjelent interjújában.
 
Az államfő egyebek mellett beszélt az elnöksége alatt kirobbanó járványról, amiről azt monda, a koronavírusra nem lehetett felkészülni. Jó ideig eltartott, amíg a védőoltásokhoz szükséges vakcinákat kifejlesztették. Mostanra azonban – alkalmazkodtunk a vírushoz. Az oltások és az átfertőződés következtében védettebbé is váltunk.
 
De szóba került az Orosz Ukrán háború is, amit egyértelmű agressziónak tart.
 
Álláspontja szerint  nekünk szomszédos országként, amelynek jelentős számú kisebbsége él a háború sújtotta területeken, az az érdekünk, hogy minél előbb megállapodjanak a hadban álló felek – mondta
 
A 2012-ben megválasztott köztársasági elnök a magyar érdekek és értékek képviseletére vállalkozott.
 
Mint minden szakmának, ennek is megvannak a nehézségei, és a gyalázkodás, a méltatlan támadás mindenkinek rosszulesik. De egy politikusnak csak arra kell figyelnie, hogy az a döntés, amit meghozott, emberileg, erkölcsileg és jogilag helyes-e – tette a hozzá Áder János.
 
Az elmúlt tíz évben minden olyan missziót meglátogatott, amelyikben jelentős számú magyar katona teljesített szolgálatot. Ezek közül a legnagyobb és legemlékezetesebb  az afganisztáni volt. A köztársasági elnök felidézte, hogy karácsony előtt történt a látogatás, amikor is csaknem 120 liter halászlevet főzött a külföldön teljesítő katonáknak.
 
A köztársasági elnök öt alkalommal találkozott Ferenc Pápával. Azt mondta: az első látogatásra egy palack vizet vitt a Szentatyának az egyik legismertebb magyar forrásból.
 
Áder János jövőbeni terveiről is beszélt. Azt mondta, két alapítványával kíván foglalkozni. A Regőczi István alapítvány nem  egyszerűen segítséget nyújt a koronavírus-járvány következtében árván maradt gyerekeknek, fiataloknak, hanem a diploma, illetve a szakma megszerzéséig támogatja őket.
 
Hasonlóan fontos számára a Kék Bolygó Alapítvány, amely induló startapokat támogat. A fejlesztési ötletek  között szerepel például a műanyaghulladékok feldolgozása, a gumi újrahasznosítása, az öntözési technológiák korszerűsítése, a föld termőképességének megóvása. Áder János folytatja a környzetvédelmi internetes podcastját, amelyben a vendégeivel beszélget a klíma és környeztvédelmről.
 
Kétszer ötéves ciklusa után Áder János hétfőn távozik posztjáról.
 
 
Forrás: M1, hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek