Hírek / Közélet

Áder János: Magyarország 2050-re klímasemleges lesz

2021. november 3. 11:20 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Kevés volt a konkrét vállalás, inkább csak ünnepélyes deklarációk hangzottak el Glasgow-ban - így értékelte a skóciai nagyvárosban zajló ENSZ klímakonferenciát Áder János köztársasági elnök szerdán reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
 
Áder János a konferencia pozitívumai közé sorolta, hogy az indiai miniszterelnök vállalta, országa 2070-re klímasemleges lesz és 2030-ra áramtermelésük fele megújuló energiából fog származni.
 
Közölte, Magyarországnak azonban semmi oka a szégyenkezésre. Az országok többségével ellentétben konkrét vállalásokat tett konkrét határidőkkel, így például törvényben rögzítette, hogy 2050-ig klímasemleges lesz. De Magyarország nem most kezdte a zöldítést. Miután 100 éve Trianonban elvesztette erdőinek több mint 90 százalékát, politikai kurzusoktól függetlenül folyamatosan növelte erdeit, s jelenleg 22 százaléknál tart - fűzte hozzá az államfő.
 
Az eddigi év végéig kiépülő háromezer megawattról 2030-ig hatezerötszáz megawattra növeljük a naperőművi kapacitást. 2030-tól a városi tömegközlekedésben csak elektromos buszokat használunk. Addig is a járműparkot folyamatosan lecseréljük. Jelentős erdőtelepítési programot hajtunk végre – ismételte meg a köztársasági elnök.
 
Áder János beszélt a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expóról is. Mint ismert, az eseményt november 29. és december 5. között a Hungexpo területén rendezik meg.
 
Az expón bemutatják azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak regionálisan, hanem világszinten is elősegítik a fenntarthatóságat, azt, hogy az országok klímasemlegessé váljanak.
 
Forrás és kép: hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner