Hírek / Közélet

Afgán bevándorlók gyújthatták fel a leszboszi befogadótábort

2020. szeptember 16. 06:30 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Afgán bevándorlók gyújthatták fel múlt héten a befogadótábort Leszboszon – ezt gyanítják a görög hatóságok. Öt embert már elfogtak, egyet még keresnek. Korábban elutasították a menedékkérelmüket, vélhetően emiatt szándékosan okozták a tüzet. Közben élesedik a politikai vita: Angela Merkel német kancellár 1500 bevándorlót átvenne a görögöktől, de ez ellen több, korábban befogadópárti ország is tiltakozik – hangzott el az M1 Híradójában.
 
Drónfelvételek készültek a Leszbosz szigetén található új migránstábor hatalmas, sátrakkal teli területről, ahol a görög hatóságok ötezer embert tudnak elszállásolni.
 
A múlt szerdán leégett Moria befogadóközpontban 12 ezren voltak, a mostani táborban egyelőre azonban van hely, mert mindössze nyolcszázan költöztek be, leginkább családok. A segélyszervezetek a táboron belül pelenkát, tisztítószereket, élelmiszert és csecsemőtápszert is osztanak.
 
A görög migráció- és menekültügyi miniszter, Notisz Mitarakisz azt mondta, hogy a hatóságok akár erőszakkal is készek átvinni a hajlék nélkül maradt embereket a sátortáborba.
 
Ha a szép szó nem használ, akkor be kell vetnünk a rendőrséget – fogalmazott a miniszter, hozzátéve: a telet várhatóan sátrakban kell tölteniük a migránsoknak, mert az új, állandó létesítmény felépítéséhez legalább hat hónapra lesz szükség.
 
A migránsok többsége azonban hallani sem akar arról, hogy beköltözzön. Azt mondják, az új tábor egy börtön, és követelik, hogy az Európai Unió gondoskodjon róluk. Addig is maradnak a sziget utcáin, a tereken, falak, kerítések mentén, templomokban.
 
„A mostani helyzet borzalmas. Ezt az új tábort is fel fogják gyújtani” – mondta egy helyi lakos. Hozzátette, amióta a migránsok a szigeten vannak, a közbiztonság leromlott, a vállalkozások tönkrementek, a házak eladhatatlanná váltak.
 
Kézzelfogható szolidaritást szorgalmazott az unió tagállamaitól a görög miniszterelnök, amikor Athénban az Európai Tanács elnökét fogadta.
 
Charles Michel a megbeszélést követően úgy fogalmazott, minden európai uniós országnak ki kell vennie a részét a migránsválság kezeléséből, és határozott lépéseket sürgetett a tagállamoktól.
 
Eközben az Európai Bizottság megerősítette, hogy 400 kísérő nélküli gyermek befogadását kilenc uniós ország, illetve Svájc már vállalta, emellett Brüsszel kifizeti 1600 ember átmeneti elszállásolását egy Leszbosznál horgonyzó komphajón.
 
Forrás: hirado.hu
Kép: aljazeera.com


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner