Hírek / Közélet

Agrárminisztérium: Közös örökség a Kárpát-medence borászati kultúrája

Március 4. 08:00 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Nem marad parlagon mindaz a gazdagság, ami a Kárpát-medence talajában, szőlőtőkéiben, gyümölcsbokrain és az emberi hozzáértésben, szorgalomban rejlik – jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleménye szerint a tárcavezető a II. RibON Kárpát-medencei ribizliborverseny pénteki díjátadó rendezvényen, a székelyföldi Csíkmadarason.
 
Nagy István arra hívta fel a figyelmet, hogy büszkének kell lenni a helyi értékekre, a vásárlók a tömegtermékek helyett ugyanis egyre inkább az olyan különlegességeket keresik, mint a ribizlibor. Ezért kell ezeket az értékeket megőrizni és másokkal is megismertetni – írták.
 
A közlemény szerint a miniszter arra emlékeztetett, hogy a kormány tavaly hívta életre a Schams Ferenc Tervet, támogatva a Kárpát-medence magyar borászati kultúrájának fejlesztését.
 
A terv megvalósításában résztvevő külhoni civil agrárszervezeteken keresztül elsősorban a borászati kisvállalkozásokat, családi vállalkozásokat segítik, hogy az ő sikereik ösztönző erőként hassanak a szűkebb és tágabb határon túli közösségre.
A több kisebb-nagyobb támogatás Kárpát-medence szerte olyan átfogó hálózatot hoz létre, amelynek eredményeként a történelmi magyar borvidékek ismét a régi fényükben tündökölnek majd – tette hozzá.
 
Nagy István arról is beszélt, hogy az agráriumnak számos kihívással kellett megküzdeni az elmúlt időszakban. Példaként említette a klímaváltozást, az energiaárak emelkedését, az „elhibázott brüsszeli szankciókat”, a fogyasztói szokások változását és a gazdasági környezet bizonytalanságát.
 
A miniszter kiemelte, hogy a gazdáknak és az agrárvállalkozásoknak együttműködve kell választ adniuk a nehézségekre.
 
Kifejtette, ebben a munkában élen jár a RibON Natúr Szövetkezet, amely Csík és a távolabbi térségek termelőinek jelent biztos hátteret.
 
Olyan lehetőségeket kínálnak ugyanis a szövetkezeten keresztül, amelyek a kisebb területtel rendelkező gazdák számára is elérhetők. A miniszter hangsúlyozta, hogy az összefogás a sikeres jövő alapja – olvasható a közleményben.
 
Forrás: MTI
Kép: pixabay.com


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner