Hírek / Közélet

Aki online foglal, azt már aznap beolthatják

Május 10. 07:30 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Országszerte folytatódott az oltási kampány: az oltópontokon és a háziorvosoknál is sokan kaptak vasárnap oltást. Volt, aki az első körös oltásra ment, de egyre többen veszik fel az emlékeztető oltást is. Eddig csaknem 4 millió 300 ezer embert oltottak be itthon, közülük csaknem 2 és fél millióan már az oltás második adagján is túl vannak. A regisztráltak most háromféle vakcinára foglalhatnak időpontot, van ahol egy nap alatt meg is kaphatják az oltást. A szakemberek továbbra is oltásra buzdítanak. Azt mondják: bár lecsengőben van a járvány harmadik hulláma, csak az oltással lehet megakadályozni, hogy újra erőre kapjon a vírus – hangzott el az M1 Híradójában.
 
Türelmesen vártak a sorukra az oltásra érkezők Székesfehérváron. Sokan már a nyitásra ott voltak, azért, hogy minél előbb megkaphassák a koronavírus elleni vakcinát.
 
Itt már készülnek a regisztrált 16 és 18 év közöttiek fogadására, akik hétfőtől szerdáig foglalhatnak időpontot és a hét második felében kaphatják meg az oltást. Nagyjából 84 ezren.
 
„A felület készen van, a jelentkező felület, az elkövetkező napokban megnyílik, és várjuk a sok száz, a sok ezer tanulót, hogy ők is megkaphassák az első vakcinájukat” – fogalmazott Reiber István járványügyi főmunkatárs.
 
Rendületlenül oltottak a hétvégén Debrecenben is. Ezekre az oltópontokra főként olyanok érkeznek, akik az interneten foglaltak időpontot. Az egészségfejlesztési intézet igazgatója az M1-nek azt mondta: Aki online foglal, azt már aznap be tudják oltani.
 
„Hogyha nálunk bemutatják a telefonjukon a regisztrációnak a tényét, akkor azonnal oltóanyaghoz tudnak jutni, három oltóanyagra van most nyitva ez a lehetőség, ugye Sinopharm, a Szputnyik és az AstraZeneca” – ismertette Papp Csaba.
 
A Zala Megyei Szent Rafael Kórházban valamennyi vakcinát beadták vasárnapra. A kórház igazgatója azt mondja, ez a gyakorlat szinte az oltási program kezdete óta.
 
A héten Sinopharm, Sputnik, Astra és Pfizer oltóanyaggal is oltottunk, ez a hétvégére is vonatkozik. Beoltottuk a lakosokat, a pedagógusok második oltása is befejeződött, és folyamatosan történik a terhesek és szoptatós kismamák oltása” – mondta Gasztonyi Beáta.
 
A járvány harmadik hulláma lecsengőben van – jelentette ki a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth Rádióban. Merkely Béla kiemelte: azért, hogy ez folytatódjon, fontos, hogy mindenki oltassa be magát.
 
Az oltakozási kedvünket nem veszíthetjük el, hiszen mindaddig, amíg egy magyar ember is van, akit nem oltottak be, az megfertőződhet, adott esetben annál súlyos lefolyású betegség jöhet létre, tehát egy négymillió-kétszázhatvanezer oltás, első oltás eredmény szép, európai viszonylatban kimagasló, de még nem dőlhetünk hátra” – hangsúlyozta a rektor.
 
Oltásra buzdít a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője is. Galgóczi Ágnes kiemelte: csak így lehet megakadályozni a járvány következő hullámát.
 
„A védőoltás egyrészt egyéni védelmet nyújt a súlyos fertőzés, a kórházba kerülés, az esetleges halálos kimenetel ellen, illetve minél többen részesülnek védőoltásban, annál nagyobb lesz a közösségi védelem is, amely megakadályozza azt, hogy a vírus a közösségben emberről-emberre terjedni tudjon” – szögezte le.
 
Eddig már majdnem négymillió-háromszázezer embert oltottak be, közülük csaknem két és félmillióan már a második dózison is túl vannak. Egy nap alatt újabb 1145 embernek lett pozitív a koronavírustesztje, 98-an meghaltak a kór szövődményeiben. Több mint 3300 beteget ápolnak kórházban, közülük 403-an vannak lélegeztetőgépen. Eddig már több mint 568 ezren gyógyultak meg a koronavírus-fertőzésből.
 
Forrás és kép: hirado.hu
 


next 5

A mi világunk

Hírek