Hírek / Közélet

Algéria, Nigéria és Niger Európába gázt szállító vezeték építéséről írt alá szándéknyilatkozato

Július 30. 06:35 Közélet | Szerző: Dudás Róbert

Algéria, Nigéria és Niger illetékes miniszterei Európába gázt szállító vezeték építéséről írtak alá szándéknyilatkozatot Algírban.
 
Hírügynökségek pénteken felidézték, hogy ezzel egy régi projektet karoltak fel, amelynek keretében 4000 kilométer hosszú gázvezetéket építenének a Szaharán keresztül Európába.
 
A három ország megállapodott abban, hogy rövid időn belül elkészül a Transz-Szahara gázvezetékkel – jelentette ki csütörtökön Mohamed Arkab algériai energiaügyi és bányászati miniszter, akit az APS helyi hírügynökség idézett. A tárcavezető ugyanakkor nem említett erre vonatkozóan ütemtervet.
 
Timipre Sylva nigériai olajügyi miniszter hangsúlyozta a projektnek Afrika energiabiztonságának megvalósításában játszott szerepét.
 
Az algériai Sonatrach állami olajvállalat az első megállapodásokat az ügyben a nigériai partnercéggel még 2002-ben megkötötte. A három ország 2009-ben írt alá megállapodást a vezeték megépítéséről, amelynek költségei becslések szerint 13 milliárd dollárra rúgnak majd, s az összeg 90 százalékát Algéria és Nigéria fogja fedezni. A várakozások szerint a vezeték évente 30 milliárd köbméter gázt fog Európába szállítani.
 
A három afrikai ország befektetési lehetőséget lát a gázvezetékben, tekintettel arra, hogy Európa az ukrajnai háború miatt igyekszik oldani függőségét az orosz energiahordozóktól.
 
 
Forrás: MTI, hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner