Hírek / Közélet

Alkatrészgyárat épít Gyulán az Airbus

2020. július 18. 07:50 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Repülőgépalkatrész-gyárat épít Magyarországon az Airbus. A beruházást megvalósító vegyesvállalat létrehozásáról pénteken írták alá a megállapodást. A zöldmezős beruházásként Gyulán megépülő gyárban elsősorban helikopterek preciziós elemeit, többek között forgószárnyakat készítenek majd. A termelés két év múlva indul, a szakemberek képzése jövő szeptemberben kezdődik a Békéscsabán létesítendő Repülőgépipari Akadémián – közölte az M1 Híradója.
 
A ma még kihasználatlan, gazos területen két év múlva már a világ repülőgépiparának egyik legkorszerűbb gyára működik majd a Viharsarokban, a gyulai elkerülő út mellett. A zöldmezős beruházásként megépülő 14 ezer négyzetméter alapterületű gyárban helikopterek precíziós elemeit, többek között forgó alkatrészeit készítik majd.
 
A gyár az Airbus helikopter-üzletágának teljes termékpalettáját kiszolgálja majd. Az Airbus Helicopters Hungary 2022-ben kezdi meg működését.
 
„Nagyon örülünk annak, hogy egy rendkívül magas szintű ipari technológia jelenik meg az Airbusszal a városban, ami azt jelenti, hogy magasan képzett, magasan kvalifikált munkaerőre lesz szükség, ami jó jövedelmeket is jelent. Ez növeli a város népességmegtartó képességét, és vonzó lesz a fiatalok számára” – mondta Gyula polgármestere, Görgényi Ernő.
 
Számos ország közül került ki győztesként Magyarország
 
Az Airbus Helicopters francia vezérigazgatója, Bruno Even azt mondta, számos nemzetközi helyszínt megvizsgáltak, de Magyarország mellett döntöttek, mert minden feltételnek megfelelt. „Alapelvünk, hogy odavisszük a beruházásainkat, ahol rendelkezésre áll a megfelelő, szakképzett munkaerő, és kiszámíthatóság, stabilitás van” – fogalmazott.
 
A beruházást megvalósító vegyesvállalat létrehozásáról péntek délelőtt írták alá a megállapodást az Airbus és a magyar állam képviselői. „Magyarország legperiférikusabb része is képes ma már  arra, hogy bekapcsolódjon az európai gazdaság vérkeringésébe” – jelentette ki Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
 
Forrás és kép: hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek