Hírek / Sport

Állásinterjú helyett Räikkönen bombázta kérdésekkel a Saubert

2019. január 29. 09:24 Sport | Szerző: Dudás Róbert

Pályafutása során sokszor vágták Kimi Räikkönen fejéhez, hogy motiválatlan, ám ő 39 évesen most mégis egy újabb Forma–1-es szezonjára készül, ráadásul úgy, hogy egy győztes csapatot hagyott ott, s a középmezőnyben küzdő Sauber versenyzője lett. Választása színtiszta motiváltságot sugall – és hogy így van, azt a csapatváltás felé tett első lépései is igazolták.

Räikkönennel a múlt évi Olasz Nagydíj előtt közölték felettesei, hogy a Ferrari 2019-től inkább Charles Leclerc-re fog építeni, és menedzsere, Steve Robertson szerint a finn ezek után nem sokat teketóriázott, egyből fölkereste sauberes ismerőseit, amihez még csak az ő segítségét sem kérte. „Amikor Kimivel közölték, hogy nem hosszabbítják meg a szerződését a következő évre, ő volt az, aki lépett. Párbeszédet kezdeményezett a Sauberrel. Folytatni akarta, ezért találkozott a Sauber tulajdonosaival, majd Fred Vasseurrel és Beat Zehnderrel” – mesélte Robertson az F1 hivatalos oldalának.

A menedzser szerint a Sauber egyből nyitottnak mutatkozott a 2007-es bajnok érdeklődésére, egyeztetéseik pedig nem egészen a megszokott kerékvágásban mentek, hiszen éppen Räikkönen volt az, aki kérdések egész sorával bombázta őket, hogy minden részletet kiderítsen, és megbizonyosodjon arról, hogy első F1-es csapata az ideális munkaadó számára. „Fred már beszélt arról, hogy amikor először találkoztak Kimivel, ő mennyire a jövő évi tervekre összpontosított. Azt akarta látni, hogy a csapat van-e ugyanannyira lelkes, amennyire ő. Miután úgy érezte, hogy igen, közölte, hogy meg akar állapodni velük. Monza után egy kicsit szomorú volt, de hamar talpra állt. Azért akarta folytatni a versenyzést, mert úgy érzi, még mindig tud mit kínálni.”

Kimi Räikkönen (Fotó: Ferrari)

E történet megmutatja, a „Jégemberben” 39 éve, látszólagos hűvössége, valamint a középmezőnybe történő visszalépés ellenére még mindig lobog a tűz. A csapatfőnök, Frédéric Vasseur szerint éppen erre van most szükségük. „Mi még egy fiatal csapat vagyunk, újjászervezzük az összes részlegünket, a versenyzők pedig e projekt vezérfigurái, ezért rendkívül hasznos lesz számunkra, hogy egy ennyire tapasztalt versenyző érkezik, aki a fejlesztésben irányt mutathat, és viszonyítási pontot jelenthet. Nekünk ez talán még értékesebb lesz, mint más csapatoknak” – fogalmazott a francia. „Remekül összeillünk, mivel hasonló a szemléletmódunk: egyenesek vagyunk” – tette még hozzá.

Räikkönen állítja, számára a Sauber fejlődésének segítése ugyanolyan kielégítő feladat, mint a Ferrarival versenyezni. „Az emberek nem értik meg, hogy én elégedett vagyok azzal, ahová megyek. Megvolt az én időm a Ferrarival, nyertem világbajnokságot és sok versenyt is velük, de versenyzőként egy másik kihívást akartam, más dolgokat. Nem voltam igazán csalódott a döntés miatt, az egyetlen dolog, ami érdekelt, hogy mi lesz a következő lépés” – ecsetelte váltása kapcsán.

Forrás: formula1.com, m4sport.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner