Hírek / Kultúra

Arany Oroszlán-életműdíjat kap a francia színészlegenda

Június 2. 06:50 Kultúra | Szerző: Dudás Róbert

Arany Oroszlán-életműdíjjal ismerik el Catherine Deneuve francia színésznő pályafutását az augusztus végén kezdődő Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon.

Színészi karrierje alatt Deneuve Európa legjelentősebb rendezőivel dolgozott, köztük Luis Bunuellel, Francois Truffaut-val, Manoel De Oliveirával, Roman Polanskival és Lars von Trierrel – emlékeztetett rá a Variety.com cikke.

Deneuve-nek a Velencei Filmfesztivállal való kapcsolata is hosszú időre nyúlik vissza. 1967-ben már a Lidón szerepelt Bunuel A nap szépe című filmjében, amelyben egy párizsi nagypolgár feleségét játszotta, aki egy bordélyban vállal munkát az erotikus felszabadulásra vágyva. A film elnyerte az Arany Oroszlán-díjat. Deneuve évtizedekkel később, Nicole Garcia A Vendome tér asszonya című (1998) filmjének főszerepéért kapott díjat Velencében, 2006-ban pedig ő volt a fesztivál nemzetközi zsűrijének elnöke.

„Nagy öröm, hogy ezt a rangos díjat a Velencei Filmfesztiválon vehetem át, amelyet szeretek és azóta ismerek, mióta Luis Bunuel A nap szépe című filmje megkapta az Arany Oroszlánt” – fogalmazott a 78 éves színész a fesztivál által kiadott közleményben.

Alberto Barbera a filmfesztivál művészeti igazgatója a közleményben Deneuve színészi érdemeit emelte ki, s mint hozzátette: tehetségével és rendkívüli, kifinomult szépségével „a francia filmművészet arcává, időtlen dívává, a mozivászon igazi ikonjává vált”.

A 79. Velencei Filmfesztivált augusztus 31. és szeptember 10. között rendezik meg.


Forrás: MTI, hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner