Hírek / Közélet

Árat emel a Magyar Telekom, meg is mondták, miért

2023. január 18. 07:45 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Hamarosan magasabb havidíjakra számíthatnak a Magyar Telekom előfizetői - írja a PCWorld.
 
A Magyar Telekom közleményt adott ki "az éves inflációkövető díjkorrekció 2023. március 1-ei hatályú végrehajtásáról", melyben gyakorlatilag azt írják le, hogy 14,5%-os mértékű inflációkövető díjkorrekciót, magyarul áremelést kénytelenek bevezetni. Minderre azért van lehetőségük, mert 2022. szeptember 1-től Magyar Telekom ügyfélszerződések Általános Szerződési Feltételei tartalmaznak egy inflációkövető díjkorrekció klauzulát, melynek értelmében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közzétett, előző üzleti évi átlagos fogyasztói árindex mértékével módosulnak a Telekom díjai. 
 
A most bejelentett változtatásoktól a Telekom nem kevesebb mint 3 milliár forintos bevételnövekedést remél, ezzel próbálják ellensúlyozni az infláció által keltett, rájuk eső költségoldali hatásokat. 
 
A Magyar Telekom egyébként még tavaly, az előfizetők részére 2022 júliusában kiküldött számlalevelében jelezte, hogy számos, elsősorban régebbi díjcsomagot és opciót érintően megemeli előfizetési és igénybe vételi díjait 2022 szeptember 1-től. Ekkor adott tájékoztatást arról is, hogy 2023-tól fogva minden évben automatikus, inflációarányos árkorrekciót hajt majd végre (a passzus bekerült már a Yettel Magyarország és a Vodafone Magyarország szerződési feltételeibe is). Ez válik most esedékessé, és értelemszerűen ugyanerre lehet majd számítani jövőre is. Ha valakiknek mindez nem felelt volna meg, akkor (még 2022 őszén) 45 napos felmondási idővel élhettek - ha azonban így tettek, és korábban készülékkedvezménnyel vásároltak telefont, akkor a teljes összeget vissza kellett téríteniük. 
 
Maguk az előfizetők a mostani inflációkövető díjkorrekció mértékéről a cég a 2023. februári számlamellékletében is tájékoztatást fognak kapni a Telekomtól.
 
Szolgáltatásokra lebontva azt is tudni lehet már, hogy mikor számíthatunk az első magasabb számlákra: első körben az üzleti vezetékes szolgáltatással rendelkezőkhöz érkeznek majd meg ezek a számlák 2023 márciusában, a lakossági vezetékes, lakossági mobil- és üzleti mobil előfizetők pedig csak áprilisban kapják meg az első "14,5%-os mértékű inflációkövető díjkorrekcióval" megtoldott havi számlájukat.
 
Forrás: pcworld.hu
Kép: tiba-studio.com


next 5

A mi világunk

Hírek