Hírek / Közélet

Árkosi Árpádnak ítélték oda a Szabadtéri Színházak Szövetségének díját

Június 10. 08:45 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Árkosi Árpád rendezőnek ítélte oda a Gedeon József Amfiteátrum-díjat a Szabadtéri Színházak Szövetsége - olvasható a szakmai szervezet MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.
 
Mint írják, a Szabadtéri Színházak Szövetségének június eleji díjátadása a nyári évadnyitás egyik hagyományos eseménye. A díjátadót a Szabadtéri Színházak Szövetségéhez tartozó intézmények vezetőinek körében tartották szerdán a budapesti Városmajori Színházban.
 
A közleményben kiemelik, hogy Árkosi Árpád csaknem fél évszázada meghatározó alakja a magyar színházművészetnek. 2006 óta szabadúszó rendezőként, fesztiválok állandó zsűritagjaként, szabadtéri színházak elismert színházi szakértőjeként dolgozik.
 
Mint a közleményben áll, a Szabadtéri Színházak Szövetségének 12 tagszervezete 50 új darab bemutatójával várja a közönséget. A tagszervezetek - az Agria Nyári Játékok (Eger), az Esztergomi Várszínház, a Gyulai Várszínház, a Kisvárdai Várszínház, a Kőszegi Várszínház, a Kultkikötő (Balaton), a Margitszigeti Színház, Nagyerdei Szabadtéri Játékok (Debrecen), Szarvasi Vízi Színház, a Szentendrei Teátrum, a Városmajori Szabadtéri Színpad és a Zsámbéki Nyári Színház - az idén még jobban összefogtak és közös, ingyenes programkiadványt jelentettek meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával és a Fidelio kulturális programmagazin szerkesztésében.
 
A Szabadtéri Színházak Szövetsége 1997-ben alakult. Egy évvel korábban Gedeon József, a Gyulai Várszínház akkori igazgatója és Mátyás Irén, a Zsámbéki Nyári Színház akkori vezetője vetették fel: a "szabadtérieknek" speciális a működésük, jó lenne egy külön szervezet, amely összefogná őket és a problémáikat, és szükséges az érdekképviselet. Alapelveik között megfogalmazták, mit tekintenek szabadtéri színháznak, például ne csak befogadjon produkciókat, legyen saját bemutatója is. A csatlakozás kritériumai között pedig az is szerepel, hogy az intézmény legalább nyolc éve folyamatosan tevékenykedjen, együttműködjön a település önkormányzatával, vállaljon közszolgálati feladatokat is - áll a közleményben.
 
Forrás: MTI
Kép: szinhaz.org


next 5

A mi világunk

Hírek