Hírek / Közélet

Átadták a honvédség első két új, Airbus típusú helikopterét

Július 25. 07:15 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Hivatalosan is átadták a honvédség első két új, Airbus típusú helikopterét Szolnokon. A közeljövőben összesen 16 ilyen járművel bővül a hazai állomány. A honvédelmi miniszter az átadón azt mondta: korszakváltás zajlik a magyar haderőnél, minden képességet megújítanak. Az a cél, hogy a ciklus végére megújult magyar haderő őrizze a magyar emberek épségét, biztonságát és vagyonát.
 
Vízhíddal köszöntötték a szolnoki repülőtér tűzoltói a bázisra érkezéskor a Magyar Honvédség első két Airbus H225M típusú helikopterét. A korszerű, nagy hatótávolságú közepes szállítógépek az orosz Mi8-as típus utódjaként állnak rendszerbe.
 
A szélsőséges időjárási körülmények között is működőképes gépet high-tech navigációs és védelmi eszközökkel látták el.
 
Az új helikopterek ünnepélyes átadásán a honvédelmi miniszter azt mondta: az új flotta tíz ilyen közepes szállító és hat, különleges fegyverzettel ellátott harci helikopterből áll majd.
 
„Ilyenből lesz nekünk még nyolc, összesen tehát 10 ilyen konfigurációjú helikopter, illetve a különleges műveleti erők kapnak hat 225-ös helikoptert, amely a H-Force nevű speciálisan a magyar légierő számára kifejlesztett fegyverzet-csomaggal lesz felszerelve, ami a világon is egyedülálló” – fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
 
A szolnoki helikopterbázis személyzete a szükséges engedélyek beszerzése után, várhatóan napokon belül megkezdi a kiképző repüléseket az új Airbus H225-ösökkel.
 
„A repülő műszaki és a repülő hajózó állományunknak az átképzése közel fél éve történik. Ők már elkezdték Franciaországban az átképzésüket annak érdekében, hogy most, amikor megérkeztek ezek a helikopterek, megkezdődhessen itthon, Magyarországon a pilóták és a repülő műszakiaknak az átképzése, továbbképzése” – mondta Bali Tamás parancsnok.
 
Az idén várhatóan még további négy Airbus érkezik a szolnoki helikopterbázisra. Ezek közül kettő a világon egyedülálló, H-Force fegyvererendszerrel ellátott H225-ös harci helikopter lesz.
 
Forrás: hirado.hu
Kép: index.hu


next 5

A mi világunk

Hírek