Hírek / Egyéb/Archív

Automatikusan készülhetnek a jövőben a filmelőzetesek

2021. december 2. 07:45 Egyéb/Archív | Szerző: Fazekas Gábor

Az Edinburgh-i Egyetem kutatói a neurális hálózatok és a mesterséges intelligencia segítségével olyan algoritmusokat fejlesztettek ki, amelyek teljesen önállóan képesek elkészíteni a különböző alkotások előzeteseit. Ahhoz, hogy ezt a feladatot a lehető legjobban lehessen megoldani, a szakemberek két részfeladatot határoztak meg a szoftverek számára, az egyik a művek elbeszélési struktúrájának az azonosítása, míg a másik a hangulat felismerése. A megalkotott technika ezáltal mind a film, mind a forgatókönyv egyes részeit feldolgozza.
 
A kifejlesztett programok azonosítani tudják az alkotások fordulópontjait, amelyeknek mindenképpen szerepelniük kell az előzetesekben. A fejlesztők, Pinelopi Papalamidi, Frank Keller és Mirella Lapata számos teszten vizsgálták a technikát, s megállapították, hogy az algoritmusok sokkal nagyobb pontossággal észlelik a művek fordulópontjait, mint bármely más módszer.
 
Elkészítettek 41 olyan előzetest, amelyekhez már rendelkezésre álltak a filmes szakemberek által készített rövid videók. A csapat az Amazon Mechanical Turk nevű platform segítségével önkénteseket keresett, akiknek a neurális hálózatok és a mesterséges intelligencia által létrehozott előzeteseket kellett összehasonlítaniuk az emberek által készítettekkel. Az önkéntesek többsége a szoftverek által megalkotott előzeteseket választotta ki.
 
Az új rendszer hátránya, hogy egyelőre csak a pozitív és a negatív hangulatokat ismeri és tudja megkülönböztetni egymástól. A jövőben azonban alkalmas lehet a gyász, az undor és az öröm figyelembevételére is az összefoglalók létrehozásakor.
 
Forrás: sg.hu
Kép: deeptimefilm.com
 


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner