Hírek / Kultúra

Az elmúlt évtized egyik legfontosabb régészeti leletére bukkantak

Február 28. 07:00 Kultúra | Szerző: Fazekas Gábor

Kétezer éves római kori temetőt tártak fel a régészek a Gázai övezet északi részén, a tengerpart közelében. A sírok alakja és viszonylag gazdag díszítése miatt a régészek úgy gondolják, a Római Birodalom magas rangú embereit temethették el a most felfedezett területen.
 
A Gázában talált római kori temetőt, amely legalább húsz gazdagon díszített sírt rejtett, a régiségügyi minisztérium az elmúlt évtized legfontosabb helyi leletének nevezte.
 
Eddig húsz római kori sírt találtak, amelyből már kettőt fel is nyitottak. A régészcsapat viszont arra számít, hogy az ötven négyzetméteres temetőben akár nyolcvan temetkezési helyet is feltárhat.
Az eddig feltárt sírokból előkerült egy csontvázmaradvány és néhány agyagedény is – derül ki a Reuters tudósításából.
 
A sírok alakja és viszonylag gazdag díszítése miatt a régészek úgy gondolják, a Római Birodalom magas rangú embereit temethették el a most felfedezett területen – mondta Dzsamal Abu Rida, a gázai turisztikai és régiségügyi minisztérium főigazgatója.
 
A közelmúltban több felfedezést is tettünk, de bátran ki lehet jelenteni, hogy a mostani az elmúlt tíz év legfontosabb régészeti felfedezése” – hangsúlyozta.
 
A turisztikai és régiségügyi minisztérium pedig közölte, a területet egyelőre lezárták az újságírók és a nyilvánosság elől addig, amíg a helyszínt rendezik és biztonságossá teszik a látogatók számára is.
 
A lelőhelyet, amelyet egy francia szakértői csoport felügyel, egy egyiptomi finanszírozású lakásépítési projekten dolgozó építőbrigád találta meg. Amikor rábukkantak a temető néhány nagy méretű, ősi téglájára, leállították a munkát, és kihívták a régészeket.
 
Gázát a Hamász palesztin iszlamista csoport irányítja, amely 2008 óta négy háborút vívott Izraellel. A konfliktus megbénította a helyi gazdaságot, és a hatóságok általában nemzetközi csoportokat vesznek igénybe, hogy segítsenek a régészeti leletek feltárásában és megőrzésében – mondta Abu Rida.
 
Gáza térsége igen gazdag régiségekben, mivel számos civilizáció számára fontos kereskedelmi helyszín volt, kezdve az ókori egyiptomiaktól és a Bibliában szereplő filiszteusoktól a Római Birodalmon át a keresztes hadjáratokig. Az itt feltárt romok közé tartoznak Nagy Sándor ostromának és egy mongol inváziónak a maradványai is.
 
Forrás és kép: hirado.hu


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner