Hírek / Közélet

Az EU 500 millió eurós alapot javasol az uniós tagállamok fegyverkezésének támogatására

Július 20. 07:15 Közélet | Szerző: Fazekas Gábor

Az Európai Bizottság 500 millió eurós alap létrehozását javasolta kedden, amelyet a tagországok közös védelmi beszerzéseinek és fegyverkészletük feltöltésének ösztönzésére fordítanának 2022 és 2024 között az uniós költségvetésből.
 
Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos a javaslatot bemutató sajtótájékoztatón elmonda: a tagállamok az orosz-ukrajnai háború során kimerítették nemzeti fegyverkészletiket, ami olyan sebezhetőséget teremtett, amelyet sürgősen kezelni kell.
 
"Amellett, hogy az alap segít feltölteni a fegyverkészletek egy részét az Ukrajnának történő fegyverszállítások után, az uniós költségvetésen keresztül ösztönözi a tagállamokat a közös vásárlásra. Európa védelme nagy lépésekkel halad előre" - közölte.
 
A bizottság sajtóközleménye szerint a pénzügyi alap által elkerülhetővé válik a tagállamok közötti verseny ugyanazokért a védelmi termékekért és költségmegtakarítást eredményez.
 
Egy adott védelmi projekt finanszírozásában legalább három uniós tagállamnak kell részt vennie, és a beruházásnak fejlesztenie kell az európai védelmi ipart, továbbá a beszerzéseknek a kritikus védelmi termékekre kell irányulnia - áll a bizottság közleményében.
 
A bizottságot a tagállami vezetőket tömörítő tanács és az Európai Parlament kérte fel a javaslat kidolgozására.
 
Forrás: MTI
Kép: Infostart
 


next 5

A mi világunk

Hírek

Banner